Politika

O'Brajan: Učinićemo sve da Kosovo ispuni obavezu osnivanja ZSO

FoNet, Tanjug | 20. april 2024 | 11:21
O'Brajan: Učinićemo sve da Kosovo ispuni obavezu osnivanja ZSO
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i izjavio da međunarodna politika prema srpskoj zajednici na Kosovu počiva na ispunjenju obećanja i osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu osnivanja ZSO i to je od ključnog značaja da Srbi shvate kakav će im biti život. Ako postoji zabrintost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoju obavezu, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ispunimo obećanje i sebi i drugima", rekao je O'Brajan. 

On je izjavio da je kao mladi advokat radio na istraživanju zločina u Srebrenici, kada je tom timu partner bila Vlada Srbije, a cilj je da i sada to bude rezultat - da postoji partnerstvo sa Srbijom i da se svi suoče sa istinom.

"Bio sam mladi advokat, radio na istraživanju ratnih zločina i bio sam deo prvog tima koji su istraživali ubistva u Srebrenici. To je zločin, ali mnogi počinioci su bili u istražnom postupku i osuđeni", rekao je O'Brajan na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Tada su nam snage Vlade Srbije garantovale bezbednost i tada su predstavnici UN bili sa nama dok smo tražili istinu. To radimo i danas, a moramo da se suočimo sa istinom. Bili smo tada partneri i sada treba da budemo", rekao je on.

Vučić je, govoreći o rezoluciji u Srebrenici, rekao da je posebno zabrinuti jer zna kako će ona poremetiti odnose u regionu.

"To je doneto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar same Bosne i Hercegovine", ukazao je on. 

Nakon sastanka, Vučić je istakao da je bilateralna saradnja Srbije i SAD, i politička i ekonomska, sve bolja, ali da su po pitanjima Kosova i Metohije, kao i po pitanju Srebrenice stavovi dve zemlje različiti.

"Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, u malo čemu smo saglasni. Saglasni smo u tome što je veoma važno da moraju biti očuvani mir i stabilnost. I sa srpske strane, ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno i ozbiljno", rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka.

On je dodao i da postoji dobra saradnja i sa komandantom KFOR-a Oskanom Ulutašem i kao i sa celim KFOR-om.

"U svemu drugom imamo različite stavove, kada je reč o Kosovu i o Srebrenici. Zahvalan sam gospodinu O'Brajanu što je rekao da je strahovito važno i da je izuzetno snažna obaveza koju Priština mora da ispuni - stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina. Već 11 godina je mrtvo slovo na papiru. Više od 4.000 dana nas lažu svi zajedno", rekao je redsednik i dodao:

"Znamo da smo mali, znam da je pored mene Amerika, supersila, ali mi ćemo se suprostavljati tom nasilju nad srpskom državom i srpskim narodom", rekao je Vučić.