Politika

Stranka Zajedno: Beogradski odbor prestaje da radi, Miketić isključen

FoNet | 20. april 2024 | 13:32
Stranka Zajedno: Beogradski odbor prestaje da radi, Miketić isključen
NIN / Zoran Ilić

Stranka Zajedno saopštila je danas da je u petak kasno uveče donela odluku o prestanku rada Inicijativnog odbora za grad Beograd i isključenju Đorđa Miketića iz stranke, koji se nalazio na čelu tog odbora.

Kako se navodi u saopštenju, stranka Zajedno odlučila je da ne učestvuje na izborima 2. juna, jer to nisu izbori, već "organizovani kriminalni poduhvat kojim se otima suvereno pravo građana da slobodno odluče o tome ko će vršiti javne poslove".

Stranka navodi da ostaju pri tome da je potrebno ispuniti minimum uslova da bi se izašlo na izbore i da se, u skladu sa predloženim Ustavnim zakonom, svi lokalni izbori održe na jesen, kako bi se mogle usvojiti i primeniti preporuke ODIHR.

Zajedno zahteva da Skupština usvoji Ustavni zakon, u tekstu koji je predložen jednoglasnom odlukom ProGlasa i svake od stranaka koje čine koalicije Srbija protiv nasilja i NADA.

"Kako je Đorđe Miketić doneo odluku da, protivno odluci stranke, izađe na predstojeće izbore, njegova politika je suštinski suprotna politici stranke u ovom ključnom pitanju", navode iz Zajedno napominjući da je stranka odlukom o isključenju konstatovala da ne postoji mogućnost da Miketić nastavi svoju političku aktivnst u okviru stranke.

Pozvali su građane Srbije da "uzmu sudbinu u svoje ruke i da mirnim otporom okončamo unutrašnju okupaciju koju svi zajedno trpimo".