Politika

Aleksić: Kad bi opozicija izašla u jednom bloku, sa Savom Manojlovićem, bila bi u potpunoj dominaciji

N1 | 24. april 2024 | 23:06
Aleksić: Kad bi opozicija izašla u jednom bloku, sa Savom Manojlovićem, bila bi u potpunoj dominaciji
EPA / EFE / MARKO DJOKOVIC

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je da bi pozivanje građana da ne glasaju i ne učestvuju na predstojećim izborima bilo neodgovorno i indirektno pomoglo režimu Srpske napredne stranke.

Aleksić je na TV N1 rekao da će u petak deo opozicije koji učestvuje u dijalogu imati sastanak sa predstavnicima Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine, jer je jedan od tri zahteva opozicije bio i ravnomerna zastupljenost na javnom servisu.

"Sve vreme se borimo da RTS u skladu sa zakonom informiše blagovremeno građane Srbije. Ako ih već ne obavezuju moralni i profesionalni kodeksi, barem imaju obavezu prema građanima koji ih plaćaju. Moramo da osvajamo jednu po jednu stvar koja je važna za poverenje građana. Tražimo da se unormali izborni proces", dodao je Aleksić.

Upitan da prokomentariše ulazak Sava Manojlovića iz Kreni-promeni u predizbornu trku, i zašto to nije učinio sa njima, delom opozicije koji je istupio iz koalicije Srbija protiv nasilja i formirao novu – Biram borbu, i koji će izaći na beogradske i lokalne izbore 2. juna, Aleksić kaže da misli da to sada nije toliko važno, i da je važnije što je Manojlović odlučio da uđe u politiku.

„On je dugogodišnji aktivista, sada je odlučio da uđe u politiku. Mislim da je to dobro. Mislim da mi nemamo nijednu prepreku da sarađujemo, zato što težimo istom cilju, protiv ovog režima koji je uzurpirao državu Srbiju, koji je uzurpirao vlast, institucije i sve ostalo. Borimo se za normalizaciju stanja društva, zajedno sa svim građanima Srbije. Verujem da to može biti jedna dobra stvar. Mislim da to povećava šanse opozicije dramatično u Beogradu. I ne opozicije, kad kažemo opozicije, možda se to malo banalizuje. Povećava šansu da građani Beograda i građani drugih gradova u Srbiji, gde se održavaju izbori, da se izbore sa ovim režimom i da prosto ostvare pobede koje čekamo dugo. Dugi niz godina čekamo“, istakao je.

Smatra i da kad bi opozicija izašla u jednom bloku na izbore, zajedno sa Savom Manojlovićem, „apsolutno bismo bili u potpunoj dominaciji“.

Naglasio je da danas ne može biti gore vreme u odnosu na izbore u decembru kada je čak i u takvim uslovima opozicija ubedljivo pobedila u šest beogradskih opština, dok je i u Srbiji ostvaren odličan rezultat.

"Imamo veliku šansu 2. juna i treba da se borimo za pobedu, jer samo borba dovodi do rezultata", izjavio je Aleksić i dodao da je ideja da se do praznika predaju izborne liste, a nakon toga počinje kampanja kako u Beogradu tako i u svim gradovima u kojima se izlazi na izbore.