Politika

Prva na listi Ruske stranke u Novom Sadu studentkinja koja je predvodila blokadu Filozofskog fakulteta

Beta | 30. april 2024 | 12:05
Prva na listi Ruske stranke u Novom Sadu studentkinja koja je predvodila blokadu Filozofskog fakulteta
PROFIMEDIA / Erhard Nerger / imageBROKER / Profimedia

Prva na listi Ruske stranke "Srbi i Rusi braća zauvek" za lokalne izbore u Novom Sadu zakazane za 2. jun je Ivana Macak, predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta.

Ona je učestvovala i na izborima za Skupštinu AP Vojvodine održanim 17. decembra prošle godine, kada je bila četvrta na listi Ruske stranke. Ta stranka osvojila je jedan mandat u pokrajinskom parlamentu.

Macak je sa pozicije predsednice Studentskog parlamenta, krajem marta, pozvala na blokadu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nakon što je prethodno podneta prijava Etičkoj komisiji protiv profesora Dinka Gruhonjića, zbog navodnog govora mržnje.

Ona je zatim učestvovala u četvorodnevnoj blokadi zgrade fakulteta sa tridesetak mladića, među kojima su neke opozicione partije identifikovale zaposlene u pojedinim javnim gradskim preduzećima. Tokom te blokade profesori su bili onemogućeni da rade svoj posao, a zaposleni i studenti koji su podržali Gruhonjića i usprotivili se blokadi tih dana su dobijali uvrede i pretnje smrću.

Kako je juče navedeno iz uprave Filozofskog fakulteta, uprkos brojnim zahtevima, policija još nije dostavila zapisnik sa uviđaja koji su izvršili kada je pre mesec dana, prilikom blokade tog fakulteta.

Ivana Macak je na kraju mandata, a nove izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu 16. aprila prekinuli su, a zatim i u potpunosti sprečili aktivisti neformalne studentske grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti).

Studenti traže da se izmeni član 19 Pravilnika za sprovođenje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koja se tiče preuzimanja obrasca od Izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe. Kako tvrde iz STAV-a, na taj način je praktično onemogućeno učešće bilo koje druge liste sem liste Saveza studenata, koja je i sada bila jedina za koju su studenti mogli da glasaju.

Neformalna organizacija Studentska konekcija navela je ranije da je u 2023. godini devet od 15 članova tog parlamenta predalo inicijativu za smenu predsednice Ivane Macak.