Politika

Naprednjačko recikliranje "patriota": Pojas za spasavanje liderke potonulih Zavetnika

Miloš Miljković | 6. maj 2024 | 08:11
Naprednjačko recikliranje "patriota": Pojas za spasavanje liderke potonulih Zavetnika
TANJUG / MARKO ĐOKOVIĆ (STF)

„Kada otadžbina zove, poziv se ne odbija“, reči su kojima je predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski obrazložila prihvatanje mesta u novoj Vladi Srbije i poklopila godine opozicionog rada, doduše, uvek uvijenog u veo sumnje. Stamenkovski je resor za demografiju i brigu o porodici faktički dobila od čoveka kome je poručivala da će u stranci koju ona vodi imati „najvećeg neprijatelja“ ukoliko „ne pocepa francusko-nemački predlog“ o rešavanju pitanja Kosova. Cepanja nije bilo, ali jeste rabljenja izlizanih fraza o otadžbini i dužnosti zarad prihvatanja ministarske fotelje.

Put od kritičarke aktuelne vlasti koja predsedniku Aleksandru Vučiću postavlja pitanje „zna li kada je pao Milo Đukanović“ i da li je dva miliona za kampanju Hilari Klinton dao iz sopstvenog džepa, pa do ministarke koja ubira Vučićeve pohvale trajao je taman toliko koliko je bilo dovoljno da se suoči sa izbornim krahom, koji je u decembru koaliciju Zavetnika i Dveri ostavio ispod cenzusa.

Nije dugo nakon toga prošlo kada je Vučić prilikom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji pohvalio Đurđević Stamenkoviski, rekavši da je talentovana i da bi voleo da je vidi u partiji čiji je član.

„Voleo sam da je vidim i pre sedam osam godina, ali potrebno joj je sazrevanje i iskustvo, verujem da će ta žena dobiti priliku da to uradi u budućnosti“, kazao je tada Vučić.

I dobila je. 

TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)
TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Čelnica Zavetnika nije dugo čekala na priliku od šefa države. Gotovo odmah nakon pohvale Aleksandra Vučića, Đurđević Stamenkovski zaređala je gostovanja po jutarnjim programima i tok-šou emisijama po medijima koji neskriveno podržavaju vlast. Prema ublaženoj retorici i insistiranju na nacionalnom jedinstvu, već tada je bilo gotovo jasno da reči hvale od predsednika države nisu došle slučajno. Svaku sumnju Stamenkovski je otklonila učešćem na mitingu „Srpska te zove“ u Banja Luci, na koji je došla zajedno sa predstavnicima državnog vrha Srbije.  

Vučić je prevođenjem Đurđević Stamenkovski na sopstvenu stranu uspeo da još jednu stranku krajnje desnice rastvori u ideolški bezlični „catch-all“ sistem Srpske napredne stranke. Na taj način naprednjaci pokušavaju da osiguraju glasove tvrdog jezgra Srpske radikalne stranke, koje se nikada nije pomirilo sa, makar deklarativno, proevropskom orjentacijom SNS-a

Politikolog Duško Radosavljević na ulazak Đurđević Stamenkovski u vladu gleda kao na ružnu i nedemokratsku pojavu, koja ne može da proizvede dobar obrazac političkog ponašanja. Prema njegovom viđenju, aktuelni režim je u pokušaju da se „uljudi“, angažujući veliki broj beogradskih „kvazi-intelektualaca“, ipak zažalio za jednim segmentom biračkog tela, koji se nužno od njih otklonio. Radosavljević kaže da je vladajuća stranka onda „reciklirala“ neke mlade i "poželjne patriote“. 

TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)
TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

„Onda se javljaju neke „desničarske ikone“, koje objektivno nemaju mogućnost da naprave rezultat u dva mandatska perioda. To se sada videlo. Zanimljiv je slučaj da preko njih mogu da se pacifikuju neke pojave i da se jedno vreme manipuliše sa određenim segmentom biračkog tela“, objašnjava Radosavljević. 

On smatra da će Đurđević Stamenkovski imati političku sudbinu poput Kori Udovički ili Gordane Čomić. Radosavljević ocenjuje da je reč o efemernim političkim pojavama. 

„Predsednik se stalno zalaže za to, pa ću mu dati svoju podršku, da u politički život uvedemo da svaki kandidat pre izbora na detektoru laži kaže zašto se kandiduje. Bilo bi zanimljivo da gospođa objektivno kaže zašto pre godinu dana priča jedno, pre dve godine drugo, a posle izbora se proda za treće. Ili koja je to ponuda koju ona nije mogla odbiti da uđe u vladu“, završava Radosavljević.