Politika

Crna Gora će predati dva amandmana na rezoluciju o Srebrenici uz posredovanje SAD

FoNet, Beta | 5. maj 2024 | 16:33 >> 5. maj 2024 | 23:19
Crna Gora će predati dva amandmana na rezoluciju o Srebrenici uz posredovanje SAD
PROFIMEDIA / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Crna Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na nemačku rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu, preneo je Portal RTCG. Kako je nezvanično potvrđeno za Portal iz Vlade, amandmanima je predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Prvi amandman glasi: "Ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini", a drugi: "Potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".

Tim amandmanima, kako su kazali u Vladi, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu BiH, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, s obzirom da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmerene protiv RS, navodi RTCG.

Nemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič danas je napisao na mreži Iks (X) da mu je premijer Milojko Spajić kazao da će Crna Gora podržati Rezoluciju UN o Danu sećanja na genocid u Srebrenici, ali da je neće sponzorisati.

Odmah je reagovao predsednik Skupštine Andrija Mandić izjavom da bi glasanjem za rezoluciju UN o Srebrenici Crna Gora "okrivila celi srpski narod". Mandić je kazao i da Spajić treba da se izjasni šta o tome misli.

Predsednik Jakov Milatović izjavio je da Crna Gora ima državni stav o pitanju genocida u Srebrenici. On je to rekao komentarišući to što je oko 100 nevladinih organizacija potpisalo apel kojim traže da Vlada Crne Gore kosponzoriše rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici.

Organizacija islamskih zemalja podržava rezoluciju

Organizacija islamskih zemalja (OIC), koja okuplja 57 država, danas je u Gambiji usvojila deklaraciju u kojoj se daje podrška usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, preneo je portal Klix.ba.

Deklaracijom se izražava podrška proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, naglašavajući važnost međunarodne zajednice da spreči ponavljanje sličnih zločina.

"Konferencija je ponovila dugogodišnju podršku OIC jedinstvu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao potpuno funkcionalne i samoodržive države sposobne da izvršava svoje ovlašćenja i ispunjava svoje međunarodne obaveze, kao i njenoj multietničkoj, multikulturalnoj i multireligijskoj strukturi", stoji u deklaraciji.

Portal navodi da usvajanje deklaracije predstavlja značajan korak prema usvajanju rezolucije u UN jer su Srbija i Rusija intenzivno lobirale među muslimanskim zemljama da ne daju podršku usvajanju rezolucije.