Politika

Crnogorski amandmani na Rezoluciju UN o Srebrenici: Đurić tvrdi da su "pranje savesti", Ivanović odgovorio

Vijesti | 6. maj 2024 | 15:13
Crnogorski amandmani na Rezoluciju UN o Srebrenici: Đurić tvrdi da su "pranje savesti", Ivanović odgovorio
TANJUG / JADRANAKA ILIĆ

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da, ako dođe do ulaganja amandmana Vlade Crne Gore na predloženu Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici, to liči na "pranje savesti" kako pred javnošću u Crnoj Gori ne bi izgledalo "da su protiv bratske Srbije".

"Srbija će prema odnosu u vezi sa ovom rezolucijom da meri ko se postavlja prijateljski, koga možemo da smatramo prijateljem, a koga partnerom. Borićemo se za nove prijatelje, ali ćemo da pravimo razliku", rekao je Đurić za TV Pink.

Reagujući na izjavu Đurića, crnogorski ministar spoljnih poslova Filip Ivanović poručio je da se Crna Gora u vođenju spoljne politike rukovodi, kako je naveo, isključivo svojim, a ne tuđim interesima.

"Crna Gora će se prema drugim državama odnositi upravo onako kako se te države odnose prema Crnoj Gori", naveo je Ivanović u izjavi za "Vijesti".

On je čestitao Đuriću stupanje na dužnost ministra spoljnih poslova i dodao da razume da se u prvim danima mandata "mogu desiti i ishitreni potezi, kao što se i dogodilo sinoć kada je komentarisao nezvanične informacije povodom teksta Rezolucije UN o Srebrenici".

Crnogorski mediji ranije su preneli da Vlada Crne Gore planira da preda dva amandmana na rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

Prvi amandman glasi: "Ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini", a drugi: "Potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".

Tim amandmanima, kako su ranije naveli u crnogorskoj vladi za RTCG, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Usaglašenim tekstom rezolucije o Srebrenici 11. juli proglašava se Međunarodnim danom sećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine, koji će se obeležavati svake godine.

O tekstu rezolucije treba da glasa Generalna skupština Ujedinjenih nacija.