Politika

Zvaničnica SE: Prijem Kosovo sada nije na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope

Beta | 7. maj 2024 | 20:26
Zvaničnica SE: Prijem Kosovo sada nije na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope
PROFIMEDIA / Walter Zerla / ImageSource

Zvaničnica za informisanje u Savetu Evrope (SE) Estel Štajner potvrdila je danas za prištinsku agenciju Telegrafi da molba Kosova za prijem u tu organizaciju "sada nije na dnevnom redu" sastanka Komiteta ministara država članica 16. i 17. maja.

Po dnevnom redu, ministri spoljnih poslova 46 država-članica raspravljaće o merama SE zbog agresije Rusije na Ukrajinu, o sprovođenje Deklaracije iz Rejkjavika i donošenju Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.

Ministri će razmotriti i rad u oblastima kao što su ljudska prava, uključujući socijalna prava i prava deteta, demokratiju, vladavinu prava, borbu protiv smrtne kazne, i druge teme, kao i saradnju Saveta Evrope i Evropske unije. Lihtenštajn će na kraju ministarskog sastanka predsedavanje Komitetom ministara predati Litvaniji.

Kosovo je podnelo molbu za pristupanje Savetu Evrope pre skoro dve godine - 12. maja 2022. godine. Odbor za politiku i demokratiju Saveta Evrope odobrio je 27. marta ove godine izveštaj izvestiteljke za molbu Kosova Dore Bakojani koja je ocenila da je Kosovo ispunila uslove da postane punopravna članica te organizacije, dok je Asocijacija - Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) ocenjena kao unutrašnje pitanje Kosova.

Izveštaj je 16. aprila prošao na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, glasovima većine. Ali Francuska, Nemačka i Italija su ove nedelje od Kosova tražile da se Nacrt Statuta ZSO dostavi na razmatranje Ustavnom sudu čime bi se obezbedilo razmatranje prijema Kosova u SE.

Premijer Aljbin Kurti je i u ponedeljak posle sastanka sa ambasadorima zemalja velike petorke izjavio da je Kosovo ispunilo sve uslove za prijem i ocenio da napredak u stvaranju ZSO "nije uslov SE za prijem Kosova".