Politika

Đurić informisao ruskog ambasadora o spoljnopolitičkim prioritetima nove Vlade Srbije

Beta | 10. maj 2024 | 13:31
Đurić informisao ruskog ambasadora o spoljnopolitičkim prioritetima nove Vlade Srbije
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić informisao je ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka o spoljnopolitičkim prioritetima nove Vlade Srbije i izrazio očekivanje da će odnosi dve zemlje nastaviti da se razvijaju u duhu tradicionalnog prijateljstva, uzajamnog poštovanja i strateškog partnerstva.

Srbija će, prema Đurićevim rečima, nastaviti da vodi slobodarsku i samostalnu spoljnu politiku zaštite vitalnih državnih i nacionalnih interesa, birajući sama svoje partnere i koristeći sve dostupne šanse za ekonomski i demokratski razvoj, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije naglasio je privrženost Srbije međunarodnom pravu i duhu istinskog multilateralizma, zasnovanog na Povelji UN i Helsinškoj povelji i zahvalio na podršci Rusije u međunarodnim organizacijama i razumevanju za izazove sa kojima se Srbija suočava.

Srbija će, kako je dodao, nastaviti da bude strateški opredeljena za punopravno članstvo u EU, ali će istovremeno nastaviti da neguje tradicionalna prijateljstva i partnerstva i da unapređuje odnose sa onima sa kojima u prošlosti nije uvek skladno sarađivala.

Đurić je, istakavši još jednom duboku kulturnu i istorijsku povezanost Srbije i Rusije, čestitao ambasadoru Bocan-Harčenku Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.