Svet

Ustavni sud Albanije odobrio kontroverzni sporazum sa Italijom u vezi sa prebacivanjem migranata

Beta | 30. januar 2024 | 08:07
Ustavni sud Albanije odobrio kontroverzni sporazum sa Italijom u vezi sa prebacivanjem migranata
TANJUG / AP / Roberto Monaldo (SUB)

Ustavni sud Albanije odobrio je kontroverzni sporazum sa Italijom prema kojem će tražioci azila u toj zemlji biti prebacivani u Albaniju, do odluke po njihovom zahtevu.

Prema sporazumu, italijanska vlada će na severu Albanije izgraditi dva centra u kojem će biti obrađivani azilantski zahtevi 36.000 ljudi, koliko ih svake godine želi da uđe u Italiju, piše BBC.

Sporazum sada mora da ratifikuje albanski parlament, ali to će verovatno proći lako jer stranka premijera Edi Rame ima ogromnu poslaničku većinu.

Prema sporazumu, oko 3.000 ljudi koji pokušavaju da stignu do Italije preko mora biće svakog meseca prebačeno u ta dva centra dok se njihovi zahtevi za azil razmatraju.

TANJUG / AP / Armando Babani (STR)
TANJUG / AP / Armando Babani (STR)

Centre bi plaćala italijanska vlada i radili bi po italijanskim zakonima. Italijansko osoblje bi bilo odgovorno za operacije i imalo bi imunitet od albanskh zakona u određenim situacijama.

Po proceni da li migranati ispunjavaju uslove za azil, oni će ili biti vraćeni u Italiju ili će biti deportovani. Radnike obezbeđenja i policajce obezbediće Albanija.