Svet

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović na Fejsbuku reagovao na odluku Ustavnog suda: "Reke pravde dolaze!"

FoNet | 18. mart 2024 | 16:24
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović na Fejsbuku reagovao na odluku Ustavnog suda: "Reke pravde dolaze!"
PROFIMEDIA / Furkan Abdula / AFP / Profimedia

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović objavio je kratku prvu reakciju na današnju odluku hrvatskog Ustavnog suda da, dok je na mestu šefa države, ne može učestvovati na parlamentarnim izborima.

"Reke pravde dolaze!", poručio je Milanović u objavi na Fejsbuku.

Ustavni sud zaključio je ranije danas da Milanović, dok obavlja dužnost predsednika Hrvatske, ne sme učestvovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke.

"To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu učestvuje u političkoj izbornoj kampanji", zaključio je Ustavni sud.

Sud je naveo da je Milanovićevo kandidovanje dok obavlja dužnost predsednika, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor poslanika Hrvatskog sabora, te isticanje njega kao kandidata za predsednika vlade ili neku drugu dužnost, nespojivo sa njegovim ustavnim položajem i ovlašćenjima, te načelom podele vlasti.

Ako se Milanović za vreme predsedničkog mandata kandiduje za izbor poslanika ili istupa u javnosti kao budući kandidat za premijera, mora odmah podneti ostavku predsedniku Ustavnog suda, a u tom slučaju dužnost privremenog predsednika po sili Ustava preuzima predsednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud.