Svet

SZO: Gaza je na ivici smrti

FoNet | 20. mart 2024 | 09:07
SZO: Gaza je na ivici smrti
EPA / Mohammed Saber

Svetska zdravstvena organizacija izdala je još jedno oštro upozorenje o pogoršanju humanitarne situacije u Pojasu Gaze, a njena portparolka je izjavila da je sve veći broj novorođenčadi na "ivici smrti" zbog akutne gladi.

"Ono što nam lekari i medicinsko osoblje govore je da sve više vide posledice gladovanja, vide kako novorođene bebe umiru zato što imaju premalu težinu na porođaju“, rekla je Margaret Haris, prenosi Si-En-En.

Ona je navela da su mala deca i novorođenčad najmanje sposobni da se nose sa hroničnom glađu, ali je istakla da raste i broj trudnica koje su kritično pothranjene.

"Ovu katastrofu je u potpunosti napravio čovek, a Gaza je bila teritorija na kojoj je zdravstveni sistem dobro funkcionisao", rekala je Haris.

Svetska zdravstvena organizacija je nameravala da izgradi hitne centre za smanjenje stope neuhranjenosti u Gazi, ali je to otežano zbog nedostatka bezbednosti.

"Jedan centar je uspostavljen u južnoj Gazi, a sada pokušavamo da uspostavimo još jedan u severnoj Gazi, ali to ne možemo da dovedemo do kraja bez odgovarajuće bezbednosti, odnosno to je nemoguće sve dok ne dođe do prekida vatre“, kazala je Haris.