Svet

Kirbi: Bela kuća će sa Izraelcima podeliti alternative kopnenoj operaciji u Rafi

Tanjug | 23. mart 2024 | 10:45
Kirbi: Bela kuća će sa Izraelcima podeliti alternative kopnenoj operaciji u Rafi
EPA / EFE / MICHAEL REYNOLDS

"Bela kuća će sa izraelskim zvaničnicima podeliti alternative za eliminisanje palestinske militantne grupe Hamas u Gazi bez kopnene ofanzive u Rafi za koju Vašington tvrdi da bi bila "katastrofa'", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi uoči razgovora koji se očekuju sledeće nedelje u Vašingtonu između visokih američkih zvaničnika i izraelske delegacije koja je bila u poseti.

"Verujemo da je velika kopnena ofanziva u Rafi greška i da bi bila katastrofa", rekao je Kirbi na brifingu, prenosi Rojters.

Kirbi je rekao da će američki zvaničnici podeliti moguće opcije sa izraelskim zvaničnicima kada posete Vašington, i rekao da će više detalja o poseti biti objavljeno narednih dana.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu signalizirao je danas da ga ništa neće odvratiti od pokušaja da razbije militante Hamasa iz Rafe, rekavši da je Izrael spreman da deluje sam.

Kirbi je napomenuo da uprkos Netanjahuovom komentaru, Izrael tek treba da pokrene ofanzivu u Rafi.

Očekuje se da će se tokom razgovora sledeće nedelje američki zvaničnici fokusirati na ubeđivanje Izraela da izbegne pokretanje kopnene ofanzive u Rafi u južnoj Gazi, gde je 1,5 miliona ljudi potražilo utočište u više od pet meseci borbi nakon napada militanata Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.