Svet

Novi sukobi u hrvatskom vrhu: Plenković optužuje Milanovića da krši Ustav, Milanović ponavlja da neće podneti ostavku

FoNet | 24. mart 2024 | 13:48
Novi sukobi u hrvatskom vrhu: Plenković optužuje Milanovića da krši Ustav, Milanović ponavlja da neće podneti ostavku
TANJUG / AP / Omar Havana (STR)

Premijer Hrvatske i predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković nazvao je fijaskom jučerašnje proteste opozicije u pet gradova, a predsednika države Zorana Milanovića ponovno prozvao za kršenje Ustava i pozvao na suočavanje čim podnese ostavku i kandiduje se na parlamentarnim izborima, javlja Hina.

Plenković je novinarima, posle učešća na misi povodom preduskršnjeg praznika Cvetnica, rekao kako ne zna koji je od pet subotnjih opozicionih protestnih skupova "bio slabiji" i da se sve to "razvodnilo".

On je ocenio da su to "pokušaji fabrikovanja kriza kojih u Hrvatskoj, realno, nema".

"Hrvatska danas živi puno bolje nego što se živelo pre", rekao je Plenković, navodeći da su veće plate i penzije, "nikad veća zaposlenost i nikad manja nezaposlenost".

Plenković je rekao da je predsednik Hrvatske Zoran Milanović opoziciji oterao birače i ponovno ga prozvao za kršenje Ustava.

"Mislim da je sad jasno da im je kršitelj Ustava oterao birače. To je jasno. Da je on njima nešto pomogao ne bi im se dogodio ovakav fijasko juče. I normalno da su ljudi konsternirani, zabrinuti, pitaju se šta sve to s tim čovekom nije u redu, pa da pravi ovakav cirkus i rušilački pohod na ustavni poredak", rekao je premijer Hrvatske.

Plenković je potvrdio spremnost da se sučeli s Milanovićem, ali samo ako je kandidat na parlamentarnim izborima, a prethodno podnese ostavku na mesto šefa države.

"S kršiteljem Ustava – ne. Pa neću ja, niti bilo ko normalan, pristati na to da svojim potezima ili konkurentnim radnjama odobrim kršenje Ustava. Daj ostavku pa može, odmah. Evo, sad, danas, što se mene tiče", poručio je Plenković.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je ranije, nakon raspuštanja Hrvatskog sabora, najavio da će se za predstojeće parlamentarne izbore kandidovati i da će biti premijer, ali da prethodno neće podneti ostavku. Ustavni sud je osporio tu mogućnost, uz ocenu da se ne može kandidovatvati s pozicije šefa države, što je Milanović nazvao "ustavnim pučem".

Premijer Hrvatske i lider HDZ Andrej Plenković je Milanovićevu nameru prokomentarisao ocenom da je to "mini državni udar".

"Neću dozvoliti diktaturu Plenkovića"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je da neće podneti ostavku na tu funkciju jer neće da, kako je naveo, prepustiti Hrvatsku premijeru Andreju Plenkoviću i "njegovoj kriminalnoj organizaciji".

"Moja je odgovornost i dužnost prema građanima koji su me izabrali, kao i prema svima onima koji ne žele da trpe Plenkovićevu diktaturu, da sprečim HDZ da potpuno ovlada Hrvatskom", napisao je Milanović na Fejsbuku.

Milanović je naveo da je tokom protekle četiri godine kao predsednik Hrvatske uspeo da sačuva bar neke institucije "od Plenkovića i njegovih jataka". 

"Do sada smo institucije branili, a sad je vreme da ih oslobodimo", poručio je Milanović.

TANJUG / AP / FOTO HINA / EDVARAD ŠUŠAK (STF)
TANJUG / AP / FOTO HINA / EDVARAD ŠUŠAK (STF)

Plenković, koji je predsednik HDZ-a, ponovo je danas pozvao Milanovića da podnese ostavku i kandiduje se na parlamentarnim izborima, nakon čega će, kako je naveo, odmah biti spreman na sučeljavanje s njim.

Milanović je odredio 17. april kao datum za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, nakon raspuštanja hrvatskog parlamenta 14. marta.

Parlamentarni izbori su prvobitno bili planirani za jesen, ali je vlada odlučila da ih održi pre izbora za Evropski parlament u junu.

Milanović je rekao da će se kandididovati kao nezavisni kandidat na listi Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), a da prethodno neće da podnese ostavku na mesto predsednika države.

Ustavni sud Hrvatske presudio je da Milanović kao nestranačka osoba ne sme da bude kandidat za poslanika, niti kandidat za predsednika Vlade bilo koje političke opcije, kao ni da na bilo koji način učestvuje u izbornoj kampanji ako ne podnese ostavku na funkciju predsednika države.