Svet

Nova hapšenja zbog terorističkog napada u Moskvi

Fonet, RSE | 2. april 2024 | 08:23
Nova hapšenja zbog terorističkog napada u Moskvi
TANJUG / AP / Alexander Zemlianichenko

Sud u Moskvi odredio je danas pritvor do 22. maja državljaninu Tadžikistana Jakubjoniju Jusufzodu, koga tužilaštvo tereti za pružanje pomoći napadačima na koncertnu dvoranu "Krokus siti" u Moskvi.

Prema navodima optužbe, Jusufzodi je nekoliko dana pre terorističkog napada prebacio novac sa svog računa saučesniku, kako bi obezbedio smeštaj teroristima, a potom je prebacio novac i jednom od izvršilaca posle napada, prenosi Tass.

Jusufzoda je optužen za teroristički čin koji je izvršilo više lica, koji je rezultirao smrću jedne ili više osoba, i preti mu kazna doživotnog zatvora.

Prethodno je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila da su uhapšene četiri osobe koje su navodno obezbedile novac i oružje za napad na moskovsku koncertnu dvoranu.

U saopštenju FSB-a od 1. aprila se ističe da su dan ranije u Dagestanu uhapšene četiri strana državljanina koji su bili "direktno uključeni u finansiranje i snabdevanje terorističkim sredstvima počiniocima terorističkog akta".

Dagestan je region sa većinski muslimanskim stanovništvom u regionu južnog Kavkaza u Rusiji.

FSB je u saopštio da su oni uhapšeni u operaciji u regionalnoj prestonici Mahačkali i obližnjem gradu Kaspijsku.

Ruske vlasti su ranije saopštile da su uhapsile 12 osoba za koje kažu da su povezane sa napadom -- uključujući četvoricu osumnjičenih napadača, koji su identifikovani kao državljani Tadžikistana.

Odgovornost za napad u koncertnoj dvorani preuzela je "Islamska država Horasan" (ISIS-K), iako je ruski predsednik Vladimir Putin govorio o ukrajinskoj i zapadnoj vezi. Kijev i Zapad su više puta negirali bilo kakvu umešanost.

U napadu na "Krokus siti" ubijene su 144 osobe, a 551 je povređena.