Svet

Plenković: Vrlo uskoro će se saznati sa kim će HDZ formirati većinu

FoNet | 18. april 2024 | 13:10
Plenković: Vrlo uskoro će se saznati sa kim će HDZ formirati većinu
PROFIMEDIA / Damir SENCAR / AFP / Profimedia

Predsednik HDZ i aktuelni premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je danas, posle jučerašnjih parlamentarnih izbora na kojima je ta stranka osvojila 61 mandat, što je nedovoljno za kontrolu parlamenta, da će se vrlo skoro saznati s kim će HDZ formirati većinu u Saboru.

"S nekim smo se kolegama čuli već u samoj izbornoj noći, razgovore nastavljamo danas. Sve ide dobro, pobednici će i u 3. mandatu predvoditi Vladu Republike Hrvatske", objavio je Plenković u objavi na Fejsbuk stranici HDZ.

"On je izrazio zadovoljstvo rezultatima izbora, ističući da je to "treća pobeda zaredom, i to uverljiva, navodi agencija Hina.

"To niko pre nas nije uspeo! Jako smo zadovoljni, srušen je 'mit' da visoka izlaznost ne odgovara HDZ", naveo je Planković.

Prema rezultatima Državne izborne komisije (DIP) nakon obrađenih skoro svih biračkih mesta pokazuju da HDZ sa svojim parnerima osvaja 61 mandat, a koalicija "Rijeke pravde", okupljena oko SDP, 42 mandata.

Po broju osvojenih glasova treći je desni Domovinski pokret sa 14 mandata, slede Most (11), i "Možemo!" sa 10 mandata. Po dva mandata osvajaju Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sjever, a jedan koalicija Fokus-Republika. Za parlamentarnu većinu potrebno je 76 poslanika.