Svet

Izraelska vojska preuzela kontrolu nad graničnim prelazom Rafa ka Egiptu

Tanjug, Beta | 7. maj 2024 | 09:59
Izraelska vojska preuzela kontrolu nad graničnim prelazom Rafa ka Egiptu
TANJUG / AP / Ismael Abu Dayyah

Izraelska vojska saopštila je da su njene trupe zauzele palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa, između Pojasa Gaze i Egipta.

Lokalni mediji navode da je sada prekinuta veza puta Salah al-Din u istočnoj Rafi koju je osvojila brigada Givati u ofanzivi protekle noći.

Izraelska vojska saopštila je da ima ima "obaveštajne informacije da su teroristi koristili područje prelaza u terorističke svrhe".

Hamas je u nedelju ispalio rakete sa područja prelaza u oblasti Kerem Šalom na jugu Izraela, ubivši četiri vojnika, dok ih je nekoliko ranjeno.

Pre nego što je pokrenuta noćna operacija u Rafi, izraelska vojska je saopštila da je "izvršila koordinaciju sa međunarodnim organizacijama koje deluju u toj oblasti, sa zahtevom da se krene ka humanitarnoj zoni, kao deo napora da se evakuiše stanovništvo ”.

Neimenovani egipatski zvaničnik rekao je za AP da se čini da je reč o operaciji ograničenog obima, kao i da su izraelski zvaničnici obavestili Egipat da će se trupe povući posle završetka operacije.

Izraelska vojska (IDF) je dan ranije naredila evakuaciju više od 100.000 Palestinaca iz istočne Rafe u "sigurnu zonu", u blizini grada Kan Junis, a ratni kabinet Izraela istakao je da je cilj operacije, između ostalog, "postizanje napretka u oslobađanju talaca".

Iz IDF-a su naveli da sprovode "ciljane udare" protiv palestinske militantne grupe Hamas na istoku Rafe, dok su palestinski zvaničnici saopštili da je najmanje pet osoba ubijeno u teškim vazdušnim napadima.

Izraelska ofanziva na Rafu dovešće do civilnih žrtava ii sprovodi se uprkos eksplicitnim upozorenjima zemalja članica Evropske unije i Sjedinjenih Država, rekao je Žozep Borelj, šef evropske diplomatije.

„Ofanziva na Rafu je ponovo počela, uprkos svim zahtevima međunarodne zajednice, SAD, država članica Evropske unije, svih koji traže od izraelskog premijera Netanjahua da ne napada“, rekao je Borelj i dodao da "u Gazi ne postoje bezbedne zone".

Jordan: Netanjahu bombardovanjem Rafe ugrožava postizanje primirja

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi optužio je premijera Izraela Benjamina Netanijahua da bombardovanjem Rafe ugrožava postizanje sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa.

"Učinjen je ogroman napor da se postigne dogovor kojim će se osloboditi taoci i ostvariti primirje. Hamas je izneo predlog. Da Netanijahu zaista želi sporazum, ozbiljno bi pregovarao o tome. Umesto toga, on ugrožava sporazum bombardovanjem Rafe", naveo je Safadi na društvenoj mreži X, prenosi Rojters.

 

 

Hamas je juče saopštio da je prihvatio predlog o prekidu vatre u Gazi koji su predložili Egipat i Katar. Iz palestinske militantne grupe naveli su da je njihov šef Ismail Hanije obavestio premijera Katara Muhameda Bin Abdulrahmana Bin Džasima al Tanija i šefa egipatske obaveštajne službe Abasa Kamela da prihvata njihov predlog.

Ubrzo nakon saopštenja Hamasa, Tajms of Izrael preneo je izjave neimenovanih izraelskih zvaničnika, koji su poručili da se saopštenje Hamasa ne uzima u obzir, pošto predlog na koji je Hamas pristao ne podrazumeva uslove na koje je Izrael ranije pristao.

Stejt department: SAD analiziraju odgovor Hamasa na predlog o prekidu vatre

U međuvremenu, iz Sjedinjenih Američkih Država poručuju da Vašington analizira odgovor Hamasa na predlog o prekidu vatre i dodaju da će o tome razgovarati sa svojim saveznicima na Bliskom istoku.

"Mogu da potvrdim da je Hamas dao svoj odgovor. Sada analiziramo taj odgovor i razgovaramo o njemu sa našim partnerima u regionu", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, prenosi Rojters.

Miler je potvrdio i da je direktor CIA Bil Berns u regionu gde, kako je naveo, "radi na ovom pitanju u realnom vremenu".

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da se čini da je saopštenje Hamasa "lukavstvo osmišljeno da Izrael ispadne strana koja odbija dogovor" i dodao da je primirje na koje je Hamas pristao "ublažena" verzija egipatskog predloga koji je uključivao "dalekosežne" zaključke koje Izrael nije mogao da prihvati.

Saopštenje Hamasa da prihvata prekid vatre objavljeno je ubrzo nakon razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, a značajan deo razgovora dvojice lidera upravo je bio posvećen naporima da se postigne dogovor o primirju, koji bi uključivao oslobađanje izraelskih talaca.