Svet

Veliki ruski napad na ukrajinsku infrastrukturu na Dan sećanja i pomirenja za poginule u Drugom svetskom ratu

Beta, FoNet | 8. maj 2024 | 09:34
Veliki ruski napad na ukrajinsku infrastrukturu na Dan sećanja i pomirenja za poginule u Drugom svetskom ratu
TANJUG / AP / Andrew Marienko (STR)

Rusija je danas upotrebila više od 50 raketa i 20 bespilotnih letelica u napadima na infrastrukturne objekte u Ukrajini, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Napad je izvršen na Dan sećanja i pomirenja za poginule u Drugom svetskom ratu, navodi Rojters.

"Ceo svet mora jasno da shvati ko je ko. Svet nema pravo da nacizmu pruži novu priliku", poručio je Zelenski. 

Ruske snage sprovele su još jedan "masovni raketni i napad bespilotnim letelicama" na ukrajinsku energetsku infrastrukturu tokom prethodne noći, pri čemu je najmanje šest osoba povređeno..

"Neprijatelj ne odustaje od svojih planova da Ukrajince liši još jednog masovnog napada na našu energetsku industriju", napisao je na Telegramu ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Ti napadi su bili usmereni na proizvodnju i prenos električne energije u regionima Poltava (istok), Kirovograd (centar), Zaporožje (jug), Lavov, Ivano-Frankivsk i Vinica (zapad).

Lokalne vlasti saopštile su da je šest osoba povređeno tokom noći u raznim pogođenim oblastima.

Dodaje se da su "ozbiljno oštećene" zdanja kompanije DTEK, najvećeg privatnog investitora u energetskom sektoru Ukrajine, kao i tri termoelektrane.

Lokalne vlasti su navele da su ti objekti bombardovani oko 180 puta od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, a od toga pet puta u poslednjih nekoliko nedelja.

Kako je danas saopštila vojna uprava grada Kijeva, ruski strateški bombarderi Tu-95MS ispalili su nekoliko raketa na glavni grad.

Sve te rakete su oborene, dodaje se u saopštenju.