Svet

Evropska narodna partija odbila da potpiše deklaraciju kojom se odbacuje saradnja sa desnicom

Tanjug | 8. maj 2024 | 17:12
Evropska narodna partija odbila da potpiše deklaraciju kojom se odbacuje saradnja sa desnicom
EPA / Ronald Wittek

Evropska narodna partija (EPP), najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu, čiji je član aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, odbila je danas da potpiše deklaraciju lidera nekoliko političkih grupacija u EP u kojoj se, uoči evropskih izbora, poziva na odbacivanje saradnje sa krajnje krajnje desničarskim i radikalnim strankama.

"Grupacija EPP neće potpisati izjavu koja isključivo ima za cilj da podrži političku kampanju jedne određene grupe. Predložili smo konkretne i razumne izmene kako bismo postigli tekst koji podržavaju sve demokratske snage koje je ta politička grupacija izričito odbila", rekao je portparol EPP za Juronjuz.

U deklaraciji pod nazivom "U odbranu demokratije", koju su potpisali lideri političkih grupacija socijalista i demokrata, Obnovimo Evropu, Zelenih i Levice u Evropskom parlamentu (EP) pozivaju se predsednica Evropske komsije i sve demokratske evropske stranke da odlučno odbace bilo kakvu normalizaciju, saradnju ili sklapanje saveza sa ekstremno desničarskim i radikalnim strankama. 

"Očekujemo da to formalno i nedvosmisleno unesu u svoje izborne manifeste i stranačke deklaracije", navodi se u deklaraciji.

U njoj se osuđuje i nedavni "brutalni napad" na poslanika EP Matijasa Ekea dok je lepio plakate u Drezdenu i drugi napadi, a kako se dodaje u saopštenju Naprednog saveza socijalista i demokrata, deklaracija je potpisana kao odgovor na nedavne napade na političare i sve veće akte nasilja krajnje desnice u različitim državama članicama.

Govoreći o navodnom širenju ruske propagande u EU, u deklaraciji se poručuje da ove političke grupacije nikada neće sarađivati niti praviti koaliciju sa "krajnjom desnicom i radikalnim strankama na bilo kom nivou".

"Suočavamo se sa ključnim trenutkom u istoriji našeg evropskog projekta, gde krajnja desnica ponovo pokušava da vrati najmračnije stranice naše istorije, osporavajući sve što smo gradili i trujući naše demokratije", navodi se u deklaraciji. 

Istovremeno se najoštrije osuđuje "stalni porast slučajeva uznemiravanja, vandalizma, širenja dezinformacija, klevete i govora mržnje krajnje desnih stranaka u svim državama članicama kako bi svakodnevno pretili političarima, aktivistima, novinarima i evropskim građanima".

"Ruski zastupnici" i proevropska posvećenost

Francuska poslanica u Evropskom parlamentu i vodeći kandidat političke grupacije Obnovimo Evropu za predsednika Evropske komisije Valeri Hajer rekla je da njena grupacija, koju podržava francuski predsednik Emanuel Makron, žali što EPP nije potpisala deklaraciju, prenosi Gardijan. 

"Ovo dovodi u pitanje njihovu posvećenost zajedničkoj borbi protiv destruktivnih, krajnje desničarskih snaga. Pozivamo EPP da preispita (odluku) i da se pridruži ovoj proevropskoj posvećenosti", poručila je Hajer. 

Nakon debate vodećih kandidata političkih grupacija krajem aprila u Mastrihtu, u EU rastu napetosti oko toga koje saveze ili velike koalicije najveće grupacije planiraju da formiraju posle izbora za Evropski parlament u junu ove godine. 

Aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja se kandiduje za drugi mandat, tokom debate nije odbacila mogućnost saradnje sa Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR), čiji je jedan od najistaknutijih predstavnika italijanska premijerka Đorđa Meloni, a koja uključuje i stranke krajnje desnice poput Rekonkvesta  Erika Zemura, španskog Voksa i Švedskih demokrata. 

TANJUG / AP / Jean-Francois Badias (STR)
TANJUG / AP / Jean-Francois Badias (STR) Ursula fon der Lajen

Njen dvosmislen stav prema ECR naišao je na kritike, iako je Fon Der Lajen osudila kao "ruske zastupnike" ekstremno desničarsku grupu Identitet i demokratija, čiji su članovi Nacionalno okupljanje Marine le Pen, Alternativa za Nemačku (AfD) i Danska narodna partija.

EPP je, kako navodi Gardijan, besno reagovala zbog spora oko deklaracije, navodeći da političke stranke koje su potpisale pismo igraju "prljavu“ političku igru i odbacila sugestije da će  Fon der Lajen sarađivati sa krajnjom desnicom kao "lažne vesti". 
Kako navodi EPP, Fon der Lajen je čvrsto odbacila saradnju sa krajnjom desnicom.

Predsednica Evropske komisije ponovila je da ne namerava da sarađuje sa krajnjom desnicom i poručila da će sarađivati samo sa strankama koje su jasno posvećene vladavini prava, Ukrajini i koje su "protiv zločina Kremlja i jasno posvećene našoj Evropi". 

"Sa slugama Kremlja, prezirima demokratije i ekstremistima, nema ni države ni Evropske unije", rekla je ona.

Lider EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber naglasio je da su principi te političke grupacije jasni i da oni sarađuju samo sa strankama koje su proevropske i proukrajinske, i koje se zalažu za vladavinu prava.