Arhiva

Kulinarski putopisi

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Odavno promocija jedne knjige nije pobudila toliku pažnju, kao predstavljanje Kulinarskih putopisa Žanete Đukić-Perišić prošlog ponedeljka na Kalemegdanskoj terasi. Od Mome Kapora i Dušana Savića, preko Milorada Pavića i Biljane Vilimon, do Marine Rajević-Savić, Jasmine Mihajlović, Trive Inđića i Borke Božović, bio je to veliki skup gostiju kojima su o čarima i slastima knjige govorili kritičar Mihajlo Pantić i profesor dr Darko Tanasković. Autorka je objasnila da je sakupila reprezentativne recepte iz 56 zemalja koji govore o ukusu i gastronomskim sklonostima tog naroda. A za NIN dodaje: „Ova knjiga je nastala iz potrebe da se pobede rutina i monotonija svakodnevice, da se umanje naleti surovosti i sirovine svakodnevice, pronađe davno zaboravljeno uživanje u kuvanju i okupljanju za trpezom. Da bih sam proces kuvanja sebi učinila zanimljivijim, odlučila sam da mu dam otežalu formu, da ga oneobičim, kao bi rekli ruski formalisti, da mu dam oblik začudnosti. I tako sam počela da istražujem. A krenula sam jednim pomalo zaobilaznim putem, pokušala sam da nešto saznam iz one oblasti koja je moja prva i prirodna vokacija – iz književnosti. Zahvaljujem svojoj porodici, pre svega ćerkama Mileni i Danici, koje su imale dovoljno znatiželje i hrabrosti da isprobaju jela spremljena prema receptima iz ove knjige. Ne mogu a da ne osetim posebnu zahvalnost za podršku i poverenje mog muža i mog najboljeg degustatora, Miodraga Perišića, koji me je tokom godina zajedničkog života svojim plemenitim hedonizmom i gastronomskom radoznalošću neprekidno inspirisao, a koji, nažalost, ovu knjigu neće videti.