Arhiva

U odbranu crkve

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Povod za poslednje napade na Crkvu, krajem novembra, kada neki još uvek slave 29. novembar kao Dan Republike, bio je poziv NJegove svetosti patrijarha Pavla da se ponište odluke o ukidanju monarhije iz 1943. godine. On nije tražio da se uspostavi monarhija, već je rekao nešto što je od velikog značaja za svakog građanina Srbije i Crne Gore, bio on monarhista ili ne. On je izjavio da treba pravnim putem poništiti odluke komunističkog AVNOJ-a od 1943. godine u Jajcu, o ukidanju monarhije.

Ako su naša braća u Srbiji “zbunjeni i izgubljeni”, onda je vrlo važno da odvajamo dobro od zla. Jer ako to ne činimo, ta zbunjenost će samo produžiti njihovo očajanje i beznađe.

Crkva to već radi, zalaže se i predlaže mnoge druge važne stvari koje bi političari trebalo na prvom mestu da zastupaju. Pre svega, donošenje novog demokratskog ustava kao temelja pravne države. Jer demokratija se ne može izgraditi komunističkim ustavom. Da se sprovedu promene i reforme preostalog komunističkog sistema, da država služi narodu, da se sačuva naša kulturna i istorijska baština čiji je veliki deo i Crkva, da u Evropi učestvujemo kao nacionalna celina sa svojim kulturnim i duhovnim nasleđem, da se dijaspora uključi u život matice, da se stalno iznosi istina o Kosovu i da se Srbi na Kosovu brane svim prihvatljivim sredstvima i pomaže povratak njihovih izbeglica.

Pavle M. Radovančević,
Milvoki, SAD