Arhiva

Budućnost nafte

D. P. | 20. septembar 2023 | 01:00
Budućnost nafte

“Naftagas” ove godine slavi 55 godina postojanja. NJegovi stručnjaci su za to vreme otkrili stotinak naftnih i gasnih polja, 271 ležište nafte i gasa, a proizvedeno je 43 miliona tona nafte. Ukupna Naftagasova proizvodnja za pola veka prelazi 15 milijardi dolara. Direktor ovog preduzeća Radovan Bajić obećava još da će za deset godina potrebe zemlje za ovim sirovinama i geometralnom energijom biti u potpunosti obezbeđene.

- Naftagas je u ovom trenutku jedini od deset delova NIS-a koji se u potpunosti bavi proizvodnjom. Ne postoji nijedna druga kompanija u svetu koja pokriva čitav put nafte. Znamo koliko je Srbija platila za pogrešne poteze, a NIS ako ne bude pravovremeno i efikasno reorganizovan može da bude još jedan neuspeli eksperiment. Proces pozicioniranja lidera u regionu je pri kraju.

Menadžment Naftagasa prati i analizira stanje na tržištima i sagledava iskustva drugih kompanija u zemljama u tranziciji. Zahvaljujući tome imamo jasnu viziju u kom pravcu treba restrukturirati naše preduzeće čija je budućnost u njegovoj ekonomskoj i pravnoj samostalnosti.