Arhiva

Višestruka lekovitost

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Jedan od vodećih domaćih proizvođača lekova, “Panfarma” (kćerinska firma “Hemofarm” koncerna), uz antibiotike, koji su najbrojnija i najobimnija grupa lekova u proizvodnom programu ove kuće (lekovi su po terapijskom efektu podeljeni u 17 grupa), ima i veoma bogatu paletu preparata u grupi lekova namenjenih terapiji kardiovaskularnih oboljenja. To je po obimu i broju preparata druga grupa lekova, koje proizvodi ova farmaceutska kuća.

Prema statističkim podacima za 2002. godinu (podaci za 2003. se još obrađuju), “Panfarma” pokriva 19,7 odsto ukupnih potreba domaćeg tržišta u lekovima za kardiovaskularne bolesti. To ovu firmu čini drugim po redu proizvođačem u grupi lekova namenjenih lečenju bolesti srca i krvnih sudova. Prva je zemunska “Galenika”, koja pokriva 22 odsto potreba domaćeg tržišta u potrebama za ovom grupom lekova.

- “Panfarma”, iz grupe kardiaka, ima 11 preparata u 15 farmakoloških oblika, među njima je vodeći “prilenap”, iz grupe A-C- inhibitora, a po potrošnji ga slede “nifedipin” i “verapamil”, precizira u izjavi za NIN Dušan Nedeljković, direktor “Panfarme”.

Istraživački tim “Hemofarma”, ističe naš sagovornik, nedavno je uspeo da dovede do kraja razvoj novijeg i savremenijeg izdanja “prilenapa” i to u dve doze - “prilenap H” i “prilenap HL”, koji su se krajem 2003. godine pojavili na domaćem tržištu, ističe prvi čovek “Panfarme”.

- Ovaj preparat sadrži u sebi još jedan sastojak koji ima diuretično dejstvo, hidrohlorotizid, pa tako sam lek čini komfornijim obezbeđujući sigurnije dejstvo jednom tabletom, odnosno onaj isti efekat koji se postiže upotrebom dve različite tablete, dva različita leka, objašnjava Nedeljković.

Sve to, naglašava on, postignuto je znanjem naših stručnjaka, dakle sopstvenom pameću, koja je u okviru Koncerna “Hemofarm”, za sve kćerinske firme, objedinjena jedinstvenim istraživačkim timovima, kao i zajedničkim razvojnim programima u koje se mnogo ulaže. Takođe, ono što je jedinstveno na nivou Koncerna “Hemofarm” to je kontrola lekova.

- Priznanja koja smo dobili, sertifikate koji potvrđuju da ispunjavamo mnoge standarde na domaćem, i stranim tržištima, govore sami za sebe, ističe Nedeljković.

On je izrazio nadu da će se na listi lekova koji idu na teret Republičkog zavoda zdravstvenog osiguranja, naći i “panfarmin” “prilenad H” i “prilenad DŽL”. lek koji je, po svim pokazateljima u mnogim kliničkim studijama i evropskih i američkih kardiologa, dokazao da se kao fiksna kombinacija nalazi u preporuci za lečenje hipertenzije. A i cena mu je izuzetno pristupačna.

Inače, napominje Nedeljković, “prilenap” koji je među brojnim preparatima “Panfarme” iz grupe kardiaka, drugi je lek po potrošnji na domaćem, a najtraženiji lek na ruskom tržištu, gde je ova firma prisutna dugi niz godina.

Naša farmaceutska industrija, iako veoma uspešna, kako na domaćem, tako i na stranim tržištima gde se nosi sa jakom konkurencijom, nije uspela da dobije odgovarajući tretman na “domaćem terenu”.

- U redu je što nam konkurišu farmaceutske kuće iz bivših džu-republika, ali bi bilo dobro da naše vlasti obezbede i domaćim proizvođačima ulazak na njihovo tržište. Da pokušamo i mi da budemo konkurentni i sa kvalitetom i sa raznolikošću proizvoda, ukazuje na kraju Dušan Nedeljković.

Z. D. Marković