Arhiva

Gde je Vodonoša?

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U delu Novog Beograda koji se zove Fontana godine 1961. postavljena je skulptura u bronzi, visoka dva metra i 60 santimetara pod nazivom Vodonoša. U stvari, tu gde je postavljena skulptura napravljena je fontana i tako je nazvan taj deo Novog Beograda koji čini jedan soliter i jedna dugačka zgrada popularno nazvana kifla. Arhitekta koji je projektovao te zgrade i taj prostor, Dragoš Balzareno, napravio je mali bazen gde je planirao da stoji skulptura vajara Vave Stankovića koji se za NIN priseća tog događaja i onoga što se kasnije zbivalo:

- Direkcija za izgradnju Beograda mi je naručila tu skulpturu i njeno postavljanje je predstavljalo događaj u Novom Beogradu, u javnosti se govorilo i pisalo kako je taj prostor oplemenjen tom fontanom. Ali, ubrzo je nestalo vode. I kako to kod nas biva, nije se znalo ko je nadležan za održavanje te fontane, nije bilo zakonom određeno. I onda su neki nadležni ljudi taj bazen zatrpali zemljom umesto vodom čime je izgubljena prvobitna ideja i namena. Potom je skulptura polomljena u nogama i oborena je stajala na tom mestu neko vreme, da bi nestala. Raspitivao sam se gde sam mogao i čuo da su negde zavarili taj prelom, nestručno, ali nisu umeli da mi kažu gde dalje da tražim svoju skulpturu.

Sve to se zbivalo 1965. godine i od tada čekam da je vrate na mesto. Ali, sada više i ne znam ko je za to nadležan i odakle da krenem - kaže za NIN poznati vajar koji je za svoju skulpturu Sedeći torzo 1970. godine dobio nagradu ULUSA, a bio je svojevremeno profesor na jednom od američkih univerziteta.

R.S.