Arhiva

Urednički glasovi

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Nagradu “Meša Selimović” za najbolju knjigu u toku godine dodeljuje najmasovniji žiri. Ove godine 43 književna kritičara iz Srbije i Crne Gore bilo je pozvano i dalo svoj pristanak da učestvuje u izboru. NJih 39 poslalo je svoje izbore uz obrazloženje zašto baš te naslove izdvajaju iz prošlogodišnje produkcije. Posle prebrojavanja glasova, a na kraju konkursa, nagradu je osvojio Vojislav Karanović za knjigu Svetlost u naletu u izdanju Platoa. Nagrada je zasluženo dobijena, a osvojena je samo sa jednim glasom više, što joj daje posebnu draž.

Predsednika Udruženja izdavača i knjižara Jugoslavije (UIKJ) Živadina Mitrovića pitali smo koliko na regularnost glasanja utiče činjenica da u njemu učestvuju i književni kritičari koji su angažovani kao urednici u izdavačkim kućama?

- Naravno da nema idealnog žirija, ali se UIKJ i “Večernje novosti” trude da sve uočene nedostatke u narednim godinama otklone. Poslednje dve, tri godine uočili smo da je teško naći književnog kritičara, na našim prostorima, a da nije profesionalno vezan za neku izdavačku kuću. Ta činjenica može izazvati sumnju u objektivnost glasanja. Međutim, većina kritičara je veoma odgovorno pregledala knjige ceneći pre svega literarne vrednosti dela. Ali i pored te visoke svesti koju su pokazali, moramo iznaći načina da i tu moguću sumnju u budućnosti otklonimo. Objektivnosti prosuđivanja svakako doprinosi i činjenica da je svako mišljenje i predlog kritičara izloženo sudu javnosti objavljivanjem u “Večernjim novostima”. Ako treba direktno da odgovorimo, onda vam odgovaramo da je ove godine takvog preterivanja bilo samo u jednom slučaju, ali to nije uticalo na krajnji ishod.