Arhiva

Ime mu je albanoteror

Radmila Stanković | 20. septembar 2023 | 01:00

Evropa je u mreži islamističke internacionale - upozorio je nedavno Ralf Topoven, direktor Instituta za istraživanje terorizma i bezbednosnu politiku u Evropi i jedan od vodećih nemačkih i svetskih stručnjaka u ovoj obasti. Tim povodom je izjavio:

- Posebnu opasnost za Evropu i Balkan predstavlja činjenica da je Osama bin Laden pozvao sve muslimane da se bore protiv nevernika. Taj poziv se naročito odnosi na muslimane u Avganistanu, Iraku, Kašmiru, Čečeniji, ali i u Bosni i na Kosmetu, što ukazuje da se težište islamskog terorizma pomera ka istoku i jugoistoku Evrope. Nažalost, čini se da se ta opasnost na Zapadu još uvek potcenjuje.

Šta je specifičnost terora na Kosovu i Metohiji u odnosu na sve poznate metode terorista kojima pribegavaju širom sveta? Zbog čega je to opasnost koje svet nije svestan? Koja ideja stoji iza svih ovih, kontinuiranih akcija u ovom delu Srbije?

Ugledni profesor univerziteta i istaknuti naučnik Milovan Radovanović objavio je ovih dana izvanrednu studiju pod nazivom “Etnički i demografski procesi na Kosovu i Metohiji”. Na kraju ove knjige (555 stranica) Radovanović podseća na razgovor Živorada Stojkovića sa Andreom Malroom objavljen 1975. godine u kome jedan od najvećih francuskih intelektualaca dždž veka kaže:

- Kosovo je u vašem (srpskom) Orleanu... Da je Kosovo samo zemlja vaše istorije, to ne bi bilo najosnovnije, ali ono je u srcu vaše kulture, a kultura - kada je to najvrednije što imaš - nikada nije prošlost.

Ovu misao Andrea Malroa, profesor Radovanović komentariše sledećim rečima:

- Najnoviji događaji operacionalizuju uništenje kosovskog srpskog Orleana i njegovo prevođenje u drugu albansku državu na Balkanu. Privodi se kraju ostvarenje glavnog geopolitičkog cilja Prizrenske lige, sa implikacijama u Preševskoj udolini moravske Srbije, u zapadnoj i skopsko-kumanovskoj oblasti Makedonije, i u ulcinjskoj, skadarsko-zetskoj i plavskoj oblasti Crne Gore. I kao što je u tom smislu delovao albanski pokret protiv centralne turske vlasti do 1912. godine, nadalje kao kačačka gerila u Kraljevini Jugoslaviji, a osobito u periodu italijanske okupacije i organizovanja kvislinške albanske agenture, balističke oružane pobune i sukoba sa Narodnooslobodilačkom vojskom Jugoslavije (krajem 1944. i početkom 1945. kada je na Kosovu i Metohiji uvedena vojna uprava, isto kao posle Prvog svetskog rata), tako se proces geopolitičkog artikulisanja albanskog secesionističkog pokreta nastavio u posleratnom periodu vladavine jugoslovenske, odnosno jugoslovensko-albanske komunističke partokratije. Od 1998. i juna 1999. nastaje najnovija, umnogome završna faza kosovskog sindroma, koja predstavlja najkritičniji trenutak novovekovne kosovsko-metohijske političke, etničke i kulturne istorije, markantno obeležen krahom nerazumne, antiistorijske politike Miloševićevog režima.

Ako se ima u vidu osnovni cilj - stvaranje još jedne albanske države na Balkanu - razumljivo je da treba uništiti sve srpsko što je ostavilo traga na projektovanoj teritoriji. Dugogodišnji dopisnik nacionalne televizije sa Kosova Miki Mihajlović upozorava da ne treba zaboraviti kako albanski teroristi na tom putu najpre disciplinuju pripadnike svog naroda. Da bi se postigao apsolutni nacionalni cilj, neophodno je likvidirati svakog Albanca koji misli drugačije. Potom se ide na obračun sa Srbima i srpskim nasleđem.

Kako definisati albanoteror u odnosu na terorizam koji predstavlja nasilje grupa i organizacija protiv nečije vlasti?

Profesor Beogradskog univerziteta doktor Dragan Simeunović, dobar je znalac ove problemtike i priznati međunarodni stručnjak koji u tom svojstvu predstavlja deo tima zaduženog u Olimpijskom komitetu Grčke da predvidi i spreči sve opasnosti od mogućih terorističkih napada u vreme predstojećih olimpijskih igara. On za terorizam na Kosovu i Metohiji kaže da predstavlja specifičnu pojavu, ali to ne znači da se ne uklapa u svetski terorizam danas:

- Albanski terorizam traje više od dva veka, a ceo jedan vek bio je okrenut protiv Jugoslavije i Srbije. Po svom profilu, on spada u etnički, odnosno nacionalno motivisan terorizam i karakteriše ga izrazita mržnja prema Srbima, pa u tom smislu nije standardan etnoterorizam. Jer, nije reč o mržnji prema Slovenima ili drugim nesrbima, jer je poznato da su albanski teroristi tesno sarađivali sa Hrvatima delujući kao pripadnici hrvatskih vojnih jedinica koje su učinile niz zločina nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj.

Sagovornik NIN-a podseća na marksističko-lenjinističko ideološko uporište albanskog terorizma, na liniju koja se može vezati za islamizam kao pogrešnu interpretaciju Kurana, ali napominje da ona nikada nije bila dominantna:

- Presudna je nacionalistička ideologija koja se pre može nazvati albanizmom nego bilo čime što bi moglo biti vezano za religiju.

Da bi se definisao kao specifičan, albanoteror, ovaj problem sadrži brojne komponente koje su se ispoljile posebno poslednjih godina. Dakle, mere represije prema srpskom stanovništvu koje imaju za cilj njihovo konačno napuštanje kuća i stanova, uništavanje svih spomenika kulture koji pripadaju tom narodu i svedoče o njegovom prisustvu na toj teritoriji u poslednjih desetak vekova, uništavanje kompletne infrastrukture kojom se služe pripadnici srpskog naroda na određenoj teritoriji, i, konačno, uništavanje srpskih grobalja. Rečju, potpuno brisanje istorije. Profesor Simeunović na to kaže:

- Albanoteror je specifičan fenomen koji danas ima sve najgore posledice po Srbe, ali je danas jasno da je to fenomen koji će kad-tad doneti štetu Zapadu. Ideologija njegovih pripadnika je albanizam, a forma narkoterorizam. Taj Zapad nije svestan da je Kosovo već danas jedan mafijaški milje, evropska Kolumbija sa kilometrima zasađene marihuane u plodnoj Metohiji, jer im se to više isplati nego da sade pšenicu. (U Gnjilanu postoje dve fabrike za preradu droge.) Danas im Zapad više ne treba kao juče, jer će nezavisnost i ovako i onako dobiti, a koristeći nasilje oni veruju da će ubrzati taj proces, u čemu su delimično u pravu. Ali, čak i ako dobiju nezavisnost, albanoterorizam neće nestati i to se Zapadu već otelo kontroli. Jer, oni nikada ne mogu Albancima da daju toliko novca koliko oni mogu da zarade od šverca droge.

Niko tako dobro kao Srbi ne zna šta je albanoterorizam i Zapad greši kada to ne uvažava i ne sarađuje sa vlastima u Beogradu, jer time pokazuje da ne shvata opasnost od albanoterorizma kao dela svetskog islamskog terorizma. Jer, on je danas opasan za preostale Srbe ne Kosovu, a sutra će, kada Albanci budu dobili nezavisnost, biti opasan za Srbe na jugu Srbije, prekosutra za Srbe u Beogradu. O tome treba da misli i vlast u Srbiji.