Arhiva

U susret savremenom izazovu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Fakultet za menadžment Univerziteta “Braća Karić”

Fakultet za menadžment Univerziteta “Braća Karić” je prvi privatni fakultet u oblasti visokog obrazovanja na prostorima bivše Jugoslavije. Osnovan je 1992. godine u Beogradu, a osnovni fokus je kvalitet i elitizam.

“Najbolji valorizator kvaliteta jednog fakulteta jesu diplomirani stručnjaci. Konkretno, gde i na kojim pozicijama rade. Upravo NIN-ova anketa je pokazala da od deset mladih ekonomista menadžera koji rade na promenama u Srbiji, dva su sa našeg fakulteta, dok su ostali sa prestižnih svetskih univerziteta. To su: Siniša Krneta, rukovodilac trgovine na Beogradskoj berzi i Jelena Zekić koja je bila savetnik u timu bivšeg ministra finansija Božidara Đelića”, kaže profesor dr Branislav Mašić, dekan Fakulteta i dodaje: “Za proteklih trinaest godina diplomiralo je samo 513 studenata jer se radi o najtežem fakultetu te vrste kod nas koji ima 38 kurseva, odnosno predmeta, a studenti koji diplomiraju, moraju da poseduju izuzetno znanje. Prolaznost na ovom fakultetu nije na nivou univerziteta razvijenih zemalja na Zapadu, ona je oko 48 procenata. Nismo zadovoljni takvom prolaznošću ali imamo situaciju da mnogi studenti, zbog ekonomske situacije, već posle druge godine počinju da rade ili odlaze u inostranstvo da nastave studije.”

Oni koji ostaju do kraja, ne moraju da brinu za svoju budućnost. Recimo, prethodne godine je 92 studenta završilo fakultet i od toga je u februaru već 63 bilo zaposleno, a retkost je da neko duže od tri meseca čeka na zaposlenje. Trinaest posto zaposlenih na Beogradskoj berzi su sa Fakulteta za menadžment Univerziteta “Braća Karić”. Miloš Vujanović je 2000. godine izabran od strane “Dajmler-Benc” korporacije za jednog od osamdeset najboljih menadžera u svetu, i među prva četiri za centralnu i istočnu Evropu. Direktor “Iveko” programa za ovaj deo Evrope je bivši student Goran Bjelica. Diplomirani menadžeri ovog fakulteta dobro su pozicionirani kao stručnjaci, naročito u bankarskim i finansijskim institucijama, gde zauzimaju prestižne pozicije, u Komercijalnoj banci, Sosijete-ženeral, Hipo-Adrija i ostalim bankama.

MILOŠ VUJANOVIĆ,

diplomirani menadžer Fakulteta za menadžment “Braća Karić”, direktor prodaje i marketinga Mercedes-Benz Vans DaimlerChrdžsler
SCG a.d.
“Diplomirao sam na Fakultetu za menadžment ’Braća Karić’, a trenutno sam zaposlen u Daimler-Chrdžsler korporaciji, najvećem proizvođaču automobila u svetu. Moj praktičan rad na Fakultetu omogućio mi je da se bolje uklopim u poslove kojima se trenutno bavim, a to su poslovi strategijskog planiranja i novih koncepata razvoja Daimler-Chrdžsler-a i Mercedes Benz-a.”

Po kriterijumima “Mek Kenzi end kompani”, čuvene konsultantske kuće, na desetak miliona stanovnika u Srbiji trebalo bi da bude oko sto hiljada menadžera da bi napravili pozitivan preokret, to jest jedan menadžer na sto zaposlenih.

A da bi ti menadžeri posedovali sve potrebne kvalitete, bilo je potrebno napraviti nastavne planove koji su u skladu sa savremenim izazovima.

“Ono što ovaj fakultet odvaja od drugih sličnih kod nas, jeste to što stvaramo konkurentsku prednost kroz strategiju diferenciranja. Tu strategiju obavljamo prvenstveno kroz kvalitet nastavnog procesa i kroz projekte takozvanog probojnog karaktera. Jedini smo fakultet ove vrste koji ima odobrenje vlade za izvođenje nastave, pored srpskog i na engleskom jeziku. Od ove godine uvodimo novi projekat - nastava za zaposlene, i to u punom fondu časova. Prošle godine smo ušli u projekat sa kompanijom “Tošiba”, uspostavljen je bežični sistem u okviru Fakulteta, studenti pod vrlo povoljnim uslovima uzimaju laptopove i u sali posećuju razne veb-sajtove. Uz modernu PC laboratoriju i inovirani nastavni plan, nivo predavanja i studiranja je stvarno podignut na znatno viši nivo. Imamo organizovaniju i kvalitetnu studentsku praksu koja je obavezna za studente treće i četvrte godine, a ušli smo u saradnju i sa Bjunekom - studentskom organizacijom za praksu studenata SAD. To znači da će ove godine 55 studenata provesti radnu praksu od četiri meseca (peti mesec je uglavnom obilazak) u Americi. Ovde imamo praksu kod poznate svetske kompanije DHL, zatim kod “Hajat-ridžensi”, isto tako i u okviru Astra grupacije: Mobtel, BK televizija, Femili turist, SIMIT..., kaže dr Mašić

Fakultet za menadžment je jedini fakultet kod nas koji je ušao u proces akreditacije od strane evropskog akreditacionog tela, i to nemačkog akreditacionog tela CEVA. Zahvaljujući činjenici da su elementi Bolonjske deklaracije usvojeni mnogo ranije, Fakultet je jedan od retkih koji ispunjava američki sistem kredita. Sklopljen je sporazum sa “Šilerovim” međunarodnim univerzitetom ali i sa drugima, na osnovu koga se skoro svi predmeti priznaju. Jedini izuzetak je računovodstvo jer sistem računovodstva kod nas i u SAD je različit.

Sličnost će biti još veća zahvaljujući inovaciji nastavnog plana.

“Projekat razvojnog karaktera je to što fokuse sa četvrte godine usmerenja spuštamo na treću godinu, a studenti će umesto četiri izborna predmeta kojima biraju usmerenje, od sada imati osam.

SINIŠA KRNETA,

diplomirani menadžer Fakulteta za menadžment ’Braća Karić’, rukovodilac Odeljenja za trgovanje na Beogradskoj berzi AD
“Diplomirani sam menadžer druge generacije Fakulteta za menadžment “Braća Karić”. Zaposlen sam na Beogradskoj berzi -instituciji u kojoj se trguje hartijama od vrednosti. Kada su u pitanju hartije koje posedujem, hartija od najveće vrednosti koju imam je diploma Fakulteta za menadžment ’Braća Karić’.”

Valorizacija ocene se razlikuje i mi insistiramo da student prikuplja poene tokom čitavog semestra. Taj sistem kredita je postojao i ranije, a sada ćemo da ga uskladimo i doradimo, a imamo i tim koji smo tim povodom formirali”, kaže dr Mašić i dodaje:

“Insistiramo na primeni “kejs metoda” i naša vizija je da Fakultet za menadžment, u oblasti menadžmenta na tržištu jugoistočne Evrope, bude ono što je Harvard poslovna škola u svetu. Našu školu Kejs metoda, koju je vodila Li Nordgren, magistar sa Harvarda, prošlo je 120 studenata koji su dobili sertifikate. Poznati smo po tome što radimo sertifikate iz ove oblasti, a najveće priznanje je to što je profesor Bernard Biti, obilazeći centralnu i istočnu Evropu i sve fakultete koji su u okviru CEEMAN (asocijaca za razvoj menadžmenta centralne i istočne Evope), pohvalio naših 30 polaznika i rekao da su pokazali najviše.”

Na Fakultetu za menadžment ističu da su njihove najbolje aktivnosti vezane za gostujuće profesore i poznate biznismene. Nedavno je gostovao već pomenuti doktor sa Harvarda Bernard Biti, dobitnik više nagrada za programe redukcije troškova i dobitnik nagrade “edukator godine” u Americi. On je održao dvodnevni seminar “kejs metod”, pisanje i upotreba studija slučaja u obrazovanju menadžera” .

“Ako biste samo pogledali listu ko nam je sve gostovao, videćete da su to najpoznatiji ljudi iz ekonomije, menadžmenta, pa i struktura vlasti. Nalazimo i prostor za različite teme jer mnogo toga interesuje buduće menadžere. Jedna od tema je bila ‘Uloga menadžmenta u uspostavljanju balansa između legitimnih korisnika i zavisnika od droge’, predavala je dr Katica Jovanova-Nešić, ekspert i član njujorške akademije. Pa 'Trgovanje na Beogradskoj berzi’, ,Finansijske institucije EU’, ,Internet servisi u elektronskom poslovanju’- sve ove teme su “gratis” studentima. Osim toga, organizujemo i specijalne kurseve o aktuelnim temama, u trajanju od 15 do 20 časova na kojima su često predavači sa inostranih univerziteta”, kaže dr Mašić.

Osim pomoći stručnjaka, za kvalitet nastave su zaduženi i mladi kadrovi koji idu na stručnu obuku. U maju će se održati International manager teacher akademija na Bledu kojoj će prisustvovati pet asistenata. Instruktori će im biti američki profesori, a rad će se isključivo zasnivati na “kejs metodu”.

“Jedna od naših vrednosti je to što smo uspeli da za profesore privučemo naše ljude koji su doktorirali u Americi. Trenutno u nastavnom procesu imamo tri profesora koji su doktorate stekli na nekim od priznatih američkih univerziteta. To su dr Danilo Golijanin koji je do sada bio pomoćnik ministra za tehnopreduzetništvo u Vladi Srbije, dr Vojin Rakić koji je bio konsultant za transformaciju javne uprave u Vladi Srbije, i dr Jovan Filipović, predsednik GEPS-a (grupe za prosperitet Srbije). GEPS je vrlo značajan za ovaj fakultet jer objedinjuje sve naše profesore koji rade širom sveta i koji kada dolaze, obavezno održe predavanje na Fakultetu. Tu je i profesor LJiljana Marković koja ima dvostruki doktorat: iz ekonomije u Japanu i doktorat japanske književnosti”, kaže dekan Fakulteta za menadžment.

MLADEN MILIKŠIĆ,

diplomirani menadžer Fakulteta za menadžment “Braća Karić”, dobio je punu stipendiju na Universitdž of Cambridge
“Ključna karakteristika Fakulteta za menadžment ’Braća Karić’ je oživotvorena vizija timskog rada predavača i studenata kroz koji studenti stiču savremeno teorijsko-praktično obrazovanje kao najbolju pripremu za izazove budućnosti.”

Kakva radna mesta očekuju diplomirane menadžere?

Najveći broj radi kao profesionalni menadžeri, a manji kao preduzetnici u svojim porodičnim firmama. Neki se odluče za postdiplomske studije, a kao magistri se uključuju u nastavni proces. Jedan deo je prisutan i na postdiplomskim studijama. Većina magistara radi doktorate, najviše na engleskom govornom području (Engleska i Amerika).

Na Fakultetu su aktivna tri smera za postdiplomske studije - strategijski menadžment, finansijsko-bankarski menadžment i menadžment saobraćaja i telekomunikacija. “Na ovim studijima u toku je reforma, pojačavamo ‘masters program’ koji će biti savremeniji i atraktivniji.

Planiramo saradnju sa mnogim univerzitetima u svetu, najskorija je sa Templ univerzitetom i njihovom Foks poslovnom školom, koja je među dvadeset najboljih poslovnih škola u SAD. Imali smo vrlo dobru saradnju sa Ročesterom, Šilerom i nizom drugih univerziteta. Za sada imamo veoma dobru komunikaciju sa mnogim univerzitetima i možda će to dovesti i do strateškog partnerstva”, kaže Branislav Mašić.