Arhiva

Igra prestola

Nebojša Spaić | 20. septembar 2023 | 01:00
Igra prestola

Bespoštedna borba za vlast. Pohlepa. Nema nevinih. Savezništva i prevare smenjuju se jedno za drugim. Spletke i intrige dešavaju se istovremeno sa surovim sukobima. Lete udovi i glave. Nemilosrdni feudalni gospodari, plemenske vođe, divlje horde i organizovane vojske. Svako sa svakim i svako protiv svakog. Fariseji, zli volšebnici, bezdušni bogataši...

Blago nama. Ne moramo da gledamo super seriju odigrava se tu. Ko je sa kim Dačić protiv Veljovića. Veljović je bio Tadićev, sad je naprednjački. Ko su naprednjaci Vučić i Toma u sukobu, a stalno demantuju. Vučić napao Miškovića. Mišković i Đilas zajedno. Vučić podržava Đilasa. Nema logike. Najgori neprijatelj Tači - saveznik u unutrašnjoj političkoj borbi. Biti sa njim, da te drže spoljne sile. Sad će tamo i Toma, u Brisel, sa Jahjagom.

Ko je sa kim, ko protiv koga? Veljović kaže - napali njegove timove za borbu protiv korupcije, a napadač je ujedno meta. Policijska pobuna, saopštenja, neidentifikovana moć koja preti državi. Prisluškivanja i praćenja, činjenice i teorije zavere. Janjušević uhapšen, godinama posle afere sa prisluškivanjem. I privatizacijama. Za nešto sasvim treće? Otuđene, samostalne sile. Uhode, cinkaroši, izdajice... Atentati.

Beko. Bio u poseti Nikoliću a sada, sa kim je? Sa Miškovićem, ili protiv? Ko kome smešta? Šta je sa ostalima? Klub Privrednik ćuti. Silni su u Dačićevom Savetu. A na Vučićevom spisku? Niko nije siguran. Otkopavaju se stari leševi, neki i sami ustaju. Ko je sledeći? Energetika? Hamović? Lazarević? Ali i Bajatović? A baš je na čelu Odbora za bezbednost. Ko je sve meta? Mrkonjić zbog puteva? Dinkićevo prozivanje za Mobtel naglo je prestalo kad je ušao u vladu. Možda opet počne u Austriji proces može svašta da otkrije. Šutanovac, Dulić? Bogićević se izvukao uz dogovor sa Vučićem. Sa njim i Dušan Petrović? Samo dokle? Vlahović, prodaja Sartida? Revizija satelita, Rašetinog VIP salona? Zašto ne i kofera? Ili nigde tu nema ništa? Ili nema samo dokaza? Ili ih ima, i neko zna gde su? Ko?
Nadvija se senka Đinđićevog ubistva. Prisluškivanje je novi Limes? Ili je to presecanje Nikolićeve kolone? Možda samo farsa sa Topčiderske zvezde?
Opčinjeni zlokobnim zapletom, zanemeli, bez daha posmatramo. Čekamo.