Arhiva

Žan Žene rokenrola

Milan Vukelić | 20. septembar 2023 | 01:00
Žan Žene rokenrola


Osećate li se blagoslovenim, srećnim što ste živi?, pitao je novinar britanskog muzičkog časopisa Uncut Lua Rida u decembru 2009. Imajući u vidu kroz šta je sve Lu Rid do tada prošao (elektrošokovi kojima su roditelji pokušavali da izleče njegovu navodnu homoseksualnost, zavisnost od heroina i alkohola, a kasnije i transplantacija jetre), to i nije tako neobično i glupo pitanje. Lu Rid nije tako mislio i nije novinaru uglednog magazina ostao dužan: Da li se svi tako osećate? Ne želim da razgovaram o tome. Želim da razgovaram o muzici. Ukoliko želite da pričate o procesu starenja, onda to pitajte nekog ko se koncentriše na to..., odbrusio je namćorasti Lu Rid.

Takav je Lu Rid bio u svemu što je radio, do kraja. Sa bendom The Velvet Underground napravio je bar tri albuma koji su naglavačke okrenuli sve ono što je popularna muzika do tada bila The Velvet Underground and Nico (1967), White Light/White Heat (1968) i The Velvet Underground (1969). Pop muzika je sa ovom vanzemaljskom grupom dobila ono što danas predstavlja njen najvitalniji i najkvalitetniji deo alternativu. Niko pre toga nije spajao avangardnu muziku La Monta Janga sa izazovnim stihovima prave poezije kakvu je pisao i Bob Dilan. Kurve, narkomani, transvestiti, klošari to su bili junaci pesama koje je pisao Lu Rid. Bio je Žan Žene rokenrola.

Kada je posle raspada ove grupe i razlaza sa DŽonom Kejlom i Endijem Vorholom (autorom čuvene banane na omotu njihove prve ploče) započeo solo karijeru, stigao je i trenutak globalne slave sa albumom Transformer (1972), s kog potiču njegovi najveći hitovi Perfect Day i Walk on the Wild Side. U trenutku kada se praktično kupao u najvećoj slavi, on nakon jedne fantastične ploče (Berlin, 1973) i jednog promašaja (Sally Cant Dance, 1974) snima svoju verovatno najuvrnutiju ploču, Metal Machine Music (1975), neretko proglašavanu za najgori album svih vremena i time pokazuje šta misli o slavi i očekivanjima muzičke industrije od njega.

Lu Rid je bio divni čudak i ludi genije koji ne pravi kompromise nikad i ni u čemu. Osim u jednoj stvari pravljenju veličanstvene muzike kojom menja i spasava živote ljudi. Ko će nas spasti sad?