Arhiva

Bez priključenja smaku sveta

Bane Grković, NJuznet | 20. septembar 2023 | 01:00
Bez priključenja smaku sveta

U zaključku se navodi da je Srbija u proteklom periodu pokazala izvestan napredak, ali da taj napredak nije dovoljan da bi i Srbija dobila datum 21. 12. 2012. godine kao datum smaka sveta.

- Nesumnjivo je da je Srbija tokom 2012. godine pokazala značajan napredak. Međutim, poslednji događaji u decembru pokazali su da je Srbija još krhka i da je manje prirodne kataklizme poput snega mogu paralisati. U takvim okolnostima, Evropska unija i Ujedinjene nacije ne mogu dozvoliti izlaganje Srbije smaku sveta, kako zbog nje same tako i zbog sveta u celini stoji u zvaničnom dokumentu.

Ipak, Srbija je pozvana da nastavi u pravcu kojim je krenula, a države EU i UN su poslale jasnu poruku spremnosti da Srbiju ohrabre i pomognu na tom putu nastavka potrebnih reformi kako bi prvom sledećom prilikom dobila datum smaka sveta.
Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, izjavio je da je u slučaju Srbije načinjena velika nepravda ovom odlukom i da će on zakazati debatu o datumu smaka sveta za april naredne godine, ukoliko uslovi to budu dozvoljavali.