Arhiva

Taktika zastrašivanja

M. L. | 20. septembar 2023 | 01:00
Taktika zastrašivanja

Tu je dosetku smislio negde krajem 19. veka, a danas joj se nema bogzna šta dodati osim da granica između Severne i Južne Koreje nikako nije zamišljena linija.

Momci sa slike, koji proveravaju da li je neko cviko žicu, armija su Južne Koreje, mada ni severna strana granice ne izgleda ništa bolje, i jedina je razlika što su se tamo umesto za osvetlićemo sve opredelili za zamračićemo sve taktiku zastrašivanja neprijatelja. A pošto neprijatelj nikada ne spava, Južna Koreja se sprema da granicu ojača pomorskom bazom u koju će po ceni od 36 miliona dolara što bi pokrilo budžetski deficit Gambije, recimo moći da smesti ravno sto vojnika.

I pored toga što u jačanje granica dve Koreje ulupaju budžetske deficite manjih afričkih zemalja, u oktobru ove godine jedan je severnokorejski vojnik uspeo da prebegne u Južnu Koreju, bez ikakve opreme i bez bilo čije pomoći, a da ga niko ni sa jedne strane granice nije primetio sve dok južnokorejskim graničarima nije doslovno pokucao na vrata barake.

Ako je Kineski zid pravi spomenik prošlosti, i ovaj korejski biće jednog dana prava uspomena na sadašnjost paranoičnu, militarizovanu i rasipničku.