Arhiva

Uprkos svemu - rokenrol

Ana Kalaba | 20. septembar 2023 | 01:00
Uprkos svemu - rokenrol

Za film Viljuška puna ljubavi mlade autorke Milica Jovčić i Aleksandra Milenković opajale su ovaj rokenrol ćošak istražujući svakodnevicu beogradskih bendova Štutgart Onlajn, Kriške i Repetitor, ali i napravile paralelu sa situacijom u drugim gradovima, uključujući u priču Goribor iz Bora i subotički Pionir 10. U pitanju je lou-faj dokumentarac o ovoj sceni - sada i ovde, ali, možda i više, o uslovima u kojima ona žilavo opstaje, a kao zaključak se nudi: Uprkos svemu - rokenrol!.

Neupućeni, koji ove bendove eventualno vide na grupnim svirkama, dobili su još jedan pogled iza zavese - u mračne hodnike Bigza, zagušljive prostore za probe, vozove za koje se jedva krpi da bi se gostovalo na nekom festivalu... Saznaće da svakom nastupu prethode budženja instrumenata i pozajmljivanje opreme; upoznaće neke zanimljive likove, provozati se u kolicima iz supermarketa s Repetitorima, videće ko i zašto najviše gunđa na probama Štutgarta i gde Aleksandar Stojković St iz Goribora nalazi inspiraciju za svoje mračne stihove; na kraju, možda će i čuti nešto što dosad nisu.

Autorke su, iz sjajnih sagovornika koje su izabrale, izvukle mnogo više a zapravo samom filmu fali oštrina koju oni iznose svojom muzikom. I, mada je svaka dobra volja poželjna, ova scena ipak zaslužuje malo dublji pristup.