Arhiva

DS nema politiku

T. Nikolić Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
DS nema politiku


Dušan Petrović, bivši potpredsednik i poslanik DS, kaže za NIN da je isključen iz stranke jer je Dragan Đilas izvršio ogroman pritisak na Glavni i Izvršni odbor. Zato odluku smatra neustavnom, suprotnom evropskim standardima i temeljnim vrednostima DS. Brine me šta bi se desilo da Đilas dođe u poziciju da odlučuje o velikim državnim pitanjima i kakav bi stav zauzeo prema Ustavom i zakonom zagarantovanim pravima građana kada ovakvu antipravnost pokazuje kada su u pitanju prava članova stranke, navodi Petrović, objašnjavajući zbog čega se žalio na tu odluku. Ako komisija poništi odluku IO biće to velika pobeda DS, a u suprotnom će pokazati da nije u stanju da se izbori sa nepravdom i političkim revanšizmom, smatra on.

Kako trenutno funkcioniše DS?

Đilasova želja je da odstrani iz DS svakoga ko bi mogao da iskaže drugačije mišljenje i otvori pitanje načina na koji on upravlja strankom. On se sprema za Skupštinu DS ako budu vanredni parlamentarni izbori, za koje veruje da će se desiti vrlo brzo i nada se, čak je siguran, da će ući u novu vladu. Nažalost, na tim izborima verovatno bi DS dobio manje glasova no na prethodnim i u tom slučaju mora biti otvoreno pitanje zašto je Đilas smenio Tadića. Nije Đilasu glavna tema priprema za izbore, već opstanak na vlasti u DS-u. Izvrnut je red prioriteta i ciljeva. Mi moramo imati politiku i njom pridobiti građane.

Čeka li DS sudbina SPO? Od nekada najmoćnije opozicione partije do partije u tragovima?

Ukoliko DS ne izađe brzo sa jasnim stavom šta je za nju najvažnije državno pitanje i odgovorom na to pitanje, postoji velika opasnost da postane deo političke istorije. Ključni cilj zbog koga je DS osnovan, da zemlja postane član EU, sada je državna politika stranaka koje su bile opozicija DS-u. To je posledica onoga što je radio DS, a koincidiralo je sa padom DS sa vlasti.

Po čemu se razlikuju DS i SNS?

I dalje ne vidim šta je to u suštini politika DS. Ne mislim da je predlog o razvoju devet gradova suštinski odgovor na probleme Srbije. Dobro bi bilo kada bismo mogli da školujemo 10.000 građana u inostranstvu, ali to nije realno. Izvrnuti red prioriteta je opasna stvar i ukoliko to Đilas ne bude ispravio, može da donese teške posledice.

U čemu vidite šansu za DS sa Đilasom kao liderom?

Sve činim da bih zaštitio DS od nepostojanja adekvatnih političkih odgovora na suštinska pitanja i bilo bi najpametnije da prihvati politiku koju sam predložio.

Zašto niste pokušali da zaštitite DS dok ste bili na vlasti, odgovorom na snažne kritike DS-a, zbog čega ste i kažnjeni na izborima?

Pred Skupštinu DS, 2010. ukazao sam na posledice koje će nastupiti ukoliko nešto ne promenimo. Bio je to konceptualni sukob. Na jednoj strani sam bio ja, na drugoj Đilas, Pajtić, Šutanovac. Želeo sam jasno hijerarhijski uređenu stranku, da se zna ko šta radi, ko za šta odgovara. Da smo tada drugačije organizovali stranku, ne bismo imali ove posledice.

Ko je stvorio Mikija Rakića?

Boris Tadić.

Odkud on u timu Đilasa?

Zbog toga što je Tadić napravio politički dogovor sa Đilasom. To je podrazumevalo da će odluke donositi Pajtić, Đilas i Rakić.