Arhiva

Svečanost velikog jubileja - 75. godišnjica

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Svečanost velikog jubileja - 75. godišnjica


Razloga za to ima mnogo svi raspoloživi kapaciteti Sajma biće u funkciji Salona automobila, a više 400 izlagača najpoznatijih domaćih i inostranih proizvođača i uvoznika putničkih automobila, lakih privrednih vozila, motocikala, pratećih delova i opreme predstaviće svetsku automobilsku industriju u pravom svetlu i punom kapacitetu. Beogradski sajam, organizator i domaćin ove smotre najnovijih ostvarenja i aktuelnih dometa vodećih svetskih proizvođača u oblasti automobilske industrije, dočekuje ovu manifestaciju u gotovo prazničnoj atmosferi, kako bi se brojni izlagači i posetioci dostojno ugostili, jer ovogodišnji Salon automobila po mnogo čemu je poseban.

Za nas, izlagače i posetioce, Salon automobila biće zaista svečanost tako smo ga i koncipirali s obzirom na činjenicu da ove godine obeležavamo jubilej 75. godišnjicu od začetka ideje o međunarodnom sajmu automobila. Prava je prilika da pomenemo važan podatak da su se prvi međunarodni saloni automobila održali 1938, 1939. i 1940. godine, u za ono vreme izuzetno modernom i avangardnom zdanju Starog sajmišta, koje je bilo preteča jednog novog grada na levoj obali Save i uopšte jednog novog urbanog Beograda. Prisustvo svih vodećih proizvođača onog vremena koji su dolazili iz razvijenih i bogatih zemalja Zapada predstavljalo je veliki iskorak u širenju tržišta ka Istoku. Sajam automobila u Beogradu na taj način postaje i opstaje kao poslovna i medijska manifestacija od krucijalnog značaja za motorizaciju zemlje, razvoj drumskog saobraćaja, izgradnju putne mreže i razvoj domaće auto-industrije, podseća direktorka Beogradskog sajma Snežana Miljanić.



Kao samostalna izložba i međunarodno priznata manifestacija beogradski Sajam automobila počinje od 1965. godine da se kontinuirano organizuje na prostoru sadašnjeg sajmišta.
Ovogodišnji Sajam automobila će, uprkos izuzetno otežanim uslovima poslovanja zbog sveprisutne ekonomske krize, a što je rezultiralo dramatičnim padom u plasmanu novih automobila u Evropi i na domaćem tržištu, predstaviti svetsku automobilsku industriju u pravom svetlu i prirediće posetiocima pun doživljaj i mnoštvo informacija iz sveta automobilizma. Ogromna sinergija domaćina manifestacije i strateških partnera u realizaciji ovog projekta a to su Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova, Udruženje proizvođača drumskih vozila Srbije, medijski partner SAT Media Group i generalni sponzor kompanije DDOR Novi Sad doprineli su da na ovom najvećem i najznačajnijem Salonu automobila u regionu bude prisutno preko 400 izlagača iz čitavog sveta. Biće tu prisutno 40 automobilskih brendova, 65 premijerno predstavljenih modela na domaćem tržištu i čak 10 evropskih postpremijera koji dolaze direktno sa ženevskog Salona automobila, uz učešće i svih vodećih proizvođača auto-delova i opreme. Među premijerno predstavljenim vozilima, najveću pažnju i vrhunac fascinacije izazvaće svakako upravo tih 10 modela koji dolaze u Beograd sa ženevskog salona.



Tako će posetioci prvi put pod kupolama Beogradskog sajma moći da vide novi Mercedes CLA, Mercedes E klase, Audi A3 Sportback, BMW Gran turismo, McLaren MP4 12C, Golf 7, Citroen C - Ellysee, Opel Adam, Lexus GS450H, Chevrolet Trax, novi Peugeot 2008, Renault Capture, Hyundai Equus, Mitsubishi ASX, novi Rav 4, te novu mazdu 6, novu škodu oktaviju..., kaže za NIN Zoran Lupšić, šef projekta Salona automobila.
U isto vreme dok traje Salon automobila, na Beogradskom sajmu u hali 2C održaće se i 7. međunarodni sajam motocikala, delova i opreme Motopassion. Uz bogatu ponudu dvotočkaša, opreme za vozila i vozače, posetioci ove manifestacije imaće izuzetnu priliku da prisustvuju premijeri čak 58 novih dvotočkaša na našem tržištu, što će za njih svakako biti poseban doživljaj.

Kada imamo u vidu sjajne premijere automobila, kao i sajamske popuste i različite pogodnosti kupovine u saradnji sa bankama i lizing kompanijama, ne sumnjamo da će se ovogodišnji Salon automobila dugo pamtiti kao izuzetan. Pored pogodnosti u kupovini, uz dodatne napore Beogradskog sajma i naših partnera, potrudili smo se da posetiocima ponudimo potpunu animaciju kroz stručne, zabavno-edukativne i nagradne prateće sadržaje predstojećim događajima. Kao i obično, najsrećniji posetilac će postati vlasnik novog automobila. Ovoga puta, glavna nagrada za posetioce je automobil fijat panda koji dodeljuju Beogradski sajam i kompanija Fijat Automobili Srbija, kaže direktorka Snežana Miljanić, i dodaje:
Nagrade smo obezbedili i ljubiteljima motocikala - motocikl Keeway Outlook 150, komplet vrhunske opreme za motocikliste Dainese i zaštitna kaciga su tri nagrade koje kroz nagradnu igru Beogradski sajam i kompanije Keeway i MASS Copmany dodeljuju najsrećnijim posetiocima sajma Motopassion.



Medijski partner Sajma automobila Sat Media Group, generalni sponzor kompanija DDOR i kompanija GP Auto Shop, na improvizovanom poligonu Nacionalne vozačke akademije NAVAK u Atrijumu Beogradskog sajma organizuju i takmičenje u slalom vožnji, gde će se vozači pored borbe sa štopericom boriti i za vrlo vredne nagrade. Svako od takmičara će dobiti prigodnu nagradu, a najuspešniji takmičari će na poklon dobiti kvadricikl Keeway ATV-100, motocikl KymcoVISA r 50, polisu kasko osiguranja u vrednosti od 1.000 evra i nagrade iz asortimana moto-opreme. Posetilac i takmičar koji se nađe na samom tronu kao apsolutni pobednik ovog takmičenja, osvojiće najvredniju nagradu - put za dve osobe na trku Formule 1 na stazi Monte Karlo.

Sjaju i glamuru Salona automobila doprineće i prateće manifestacije. Izložbe oldtajmera, tunning i čipovanih automobila, premijerno predstavljanje renomiranog proizvođača McLaren, izbor za mis sajma, tradicionalni Familly day kao rezultat našeg nastojanja da odnos prema automobilu kao potrebi približimo porodičnim vrednostima, samo su neki od pratećih sadržaja koji će svakako pobuditi veliku pažnju posetilaca, zaključuje, za kraj priče o predstojećem Salonu automobila šef projekta Zoran Lupšić.

NAJBOLJI, NA JEDNOM MESTU

Ukratko, za one koji žele da znaju gde šta mogu da vide na Salonu automobila:
U halama 1 i 4 nalaziće se izlagački prostori najpoznatijih automobilskih brendova: Alfa Romeo, Fiat, BMW, Toyota, Citroen, Renault, Peugeot, Opel, Ford, Hyundai, Mini, Lexus, Dacia, Land Rover, Volvo, koda, Honda, Mazda, Subaru, Nissan, Suzuki, Mitsubishi, Kia, Chevrolet...
U halama 1A, 2 i 3A biće izlagački prostori proizvođača, uvoznika i distributera auto-delova i opreme. Na impozantnom izlagačkom prostoru biće izloženi proizvodi renomiranih svetskih proizvođača motora, rezervnih delova, pneumatika, boja, lakova, alarmnih uređaja, audio i video opreme.
U hali 2C, gde se održava Međunarodni sajam motocikala i opreme Motopassion, osim 58 motociklističkih premijera, na ekskluzivnom i širokom izlagačkom prostoru biće izložena najsavremenija ponuda skutera, motocikala, mopeda, servisne opreme, rezervnih delova, pneumatika, kaciga, specijalizovane odeće.
U hali 3 nalaziće se Mercedes Benc koji će, sa sloganom Zvezda oko koje se okreće svet, predstaviti prodajni program svojih 25 putničkih automobila, među kojima je i najekskluzivniji eksponat ovogodišnjeg Salona - Mercedes SLS AMG Black Series.
U ekskluzivnom izlagačkom prostoru hale 5 najnovije modele svojih brendova: Audi, Volkswagen i Seat predstavlja kompanija Porsche Scg. Posetioci Salona će imati priliku da vide premijere modela Audi A3 Sportback, novi Golf 7, novi Seat Toledo i novi Leon. Ostale modele ova kompanija će ponuditi posetiocima Salona automobila pod akcijskim uslovima.