Arhiva

Zašto verujem u Srbiju

Maja Piščević, za NIN iz San Franciska | 20. septembar 2023 | 01:00
Zašto verujem u Srbiju


Najbolji način da predvidite budućnost jeste da je sami kreirate, rekao je svojevremeno američki predsednik Abraham Linkoln.
Bez želje da pravim istorijsku paralelu između američkog predsednika Abrahama Linkolna i premijera Srbije Ivice Dačića (koji je već više puta dovođen u vezu sa brojnim predsednicima),navodim deo uvodnog obraćanja premijera Srbije na prvoj investicionoj konferenciji posvećenoj promociji srpske IT industrije, održanoj u San Francisku, 13. maja.

Ja sam Ivica Dačić, predsednik Vlade Republike Srbije i ja verujem u Srbiju.A reći ću vam i zbog čega. Ali dozvolite mi prvo da vas pitam koliko je do sada bilo premijera nekih drugih država koji su došli u Silicijumsku dolinu da vama i vašim kompanijama lično upute poziv da dođete u njihovu zemlju? Ne mnogo, siguran sam. E pa, ja sam odlučio da to uradim, jer verujem u Srbiju, a ukoliko prihvatite moj poziv da dođete, uveren sam da ćete verovati i vi, rekao je Dačić. I upravo ta rečenica Ja verujem u Srbiju, bio je i osnovni slogan dvosatne konferencije u modernističkom Mission Bau Conference centru u delu San Franciska poznatom kao South of Market, u kome su prevashodno locirane rastuće, ali i već uspešne IT kompanije, uključujući i čudesnu Zingu, vodećeg svetskog projektanta društvenih onlajn igara.

Događaj je organizovala Američka privredna komora u Srbiji, zajedno sa Vladom Srbije i američkom ambasadom, a u sklopu velike američko-srpske trgovinske misije, tokom koje je mešovita delegacija Vlade Srbije, Stejt departmenta i privrednika predstavnika najvećih IT kompanija u Srbiji, predvođena premijerom Dačićem i američkim ambasadorom Majklom Kirbijem, imala sastanke na najvišem nivou u Majkrosoftu, Intelu, HP-u, Oraklu, Cisku, Amazonu, Pej Palu, Guglu, Eplu i Aj-Bi-Emu.Učesnici Investicione konferencije, oko 120 kompanija i investicionih fondova, zainteresovanih za širenje svog poslovanja u Srbiji, s velikom pažnjom su pratili izlaganja ukupno šestambasadora Srbije (iako samo jednog profesionalnog - ambasadora Majkla Kirbija).

Na mene, kao uvodničara i moderatora događaja, čini se da su poredpremijera i ambasadora, najbolji utisak ostavili panelisti predstavnici američkih kompanija koje tek odskora posluju u Srbiji, a da pritom brzinom, koja ih i same iznenađuje, šire svoje operacije, uporedo sa brojem zaposlenih.Navešću primer kompanije NCR, jedne od 500 tehnoloških lidera iz oblasti ATM mašina i softvera, koja je za samo godinu dana poslovanja u Srbiji duplirala broj zaposlenih sa 300 na 600 obrazovanih mladih ljudi, koji opslužuju beogradski Excellence Center na neverovatnih 12 stranih jezika.Ili, Stiva DŽilingsa iz kompanije Telesign, jednog od lidera inteligentne autentifikacije, koji opslužuje više od 2,5 milijardi korisnika u 200 zemalja širom sveta, i koji je jedan od najboljih ambasadora srpske IT industrije koga smo imali, ali i iskreni obožavalac naše zemlje, njenih gostoljubivih ljudi i dobrih restorana.

Koji su njihovi ključni argumenti u prilog Srbije?Talenat, talenat, talenat. Ili drugim rečima, kvalitet mladih stručnjaka, pre svega inženjera, izuzetno obrazovanih, multijezički potkovanih, spremnih i raspoloženih da rade za veoma konkurentne plate u odnosu na isti nivo stručnjaka iz, recimo, Kalifornije. Stiv DŽilings tvrdi da je odnos u proseku jedan prema pet između srpskog i američkog stručnjaka identičnog stručnog profila. Diskusija nakon zvaničnih obraćanja je bila živa, pitanja su se nizala kao poručena, a govornicisu se prosto utrkivali da pruže što konkretnije odgovore.Događaj je završen burnim aplauzom i Dačićevim pozivom investitorima da što pre, možda već sutra, dođu u Srbiju. Koja su očekivanja?Mislim da je jedini način da ispunimo željena očekivanja da ništa ne očekujemo, već da bukvalno od sutrašnjegjutra krenemo u nastavak i realizaciju obećanja koja smo investitorima na konferenciji dali i projekata o kojima smo razgovarali.

Velika je stvar što je politička elita Srbije konačno shvatila da se bolja budućnost krije iznad svega u jakoj privredi za koju strane investicije predstavljaju kiseonik.Ipak, uspeh prve IT investicione konferencijeogledaće se u sinergiji sa kojom će svi zajedno, Vlada Srbije, Ambasada SAD i Američka privredna komora, zagristi za ovu ideju i založiti svoje najbolje resurse za transformaciju ove sjajne prilike u realnosti šansu za bolju budućnost Srbije.

Previše smo uspešnih konferencija bez ikakvih rezultata ostavili za sobom da bismo sebe smeli zavarati dugim aplauzom i trofejnim vizitkartama. Srbija više nema vremena da čeka na bolju budućnost,već joj mora ići u susret.Svesna da ovakva izjava idealno pogodujelavini ciničnih komentara, ipak je izgovaram duboko uverena da ukoliko ne izađemo iz tog začaranog kruga cinizma i defetizma, za Srbiju i njenu mladost više neće biti novih alternativa. Zato i ja verujem u Srbiju.