Arhiva

S konja na magarca

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00
S konja na magarca


Bili Gejts se ponaša kao mudar trgovac koji hvali svoju robu, u ovom slučaju tablet Surface, odnosno Surface Pro, naglašavajući da Microsoft-ov proizvod daje prenosivost tableta, ali i bogatsvo PC-a u vidu tastature, Microsoft Office-a. Međutim, Gejtsova dijagnoza o isfrustriranim korisnicima je tačna, jer svako ko na tabletu hoće nešto i da radi, a ne jedino da se zabavlja i surfuje, može samo da roni suze za starim PC računarom.

Da li ste tužni ili srećni, provaljuje i sistem Hedonometar, koji pokazuje puls društva tako što meri globalno raspoloženje analizirajući svaki dan emotivnu temperaturu 50 miliona tvitova. Merač je dostupan na adresi hedonometer.org, gde se određuju koeficijenti vrednosti upotrebljenih reči na 12 jezika, tipa saobraćajka 2,60, sreća 8,30, pa se onda objave češljaju na vesele, tužne i neutralne i u zavisnosti od toga koja vrsta osećajnosti preovlađuje gradi se slika raspoloženja Zemljana. Određen je i najtužniji dan (tragedija na Bostonskom maratonu), ali se zaboravlja da tuga datira duže od postojanja Tvitera. Ono što je grozno jeste da osećaj sreće određuju mediji, što potvrđuje i pojačavanje ovog alata platformama Google Trends, New York Times i CNN.

Uostalom, ne kaže se džabe da nas internet spaja sa ljudima koji su daleko, ali razdvaja od onih koji su pored nas. Koliko u ovom razotuđenju može da pomogne Eidos maska, koju su razvili na britanskom univerzitetu Royal College of Art, zavisi od toga da li će prototip, koji se nosi na licu i liči na foru iz megahita Iron Man 3, ući u masovnu proizvodnju. Maska inače daje mogućnosti superjunaka, jer pojačava zvukove i vid, pa korisnik čuje šta drugi pričaju iako su udaljeni desetine metara, a ljudske pokrete vidi kao da gleda fotografiju produžene ekspozicije.

Golferi bi mogli da vide tačnu putanju loptice i koriguju udarce, hvale se izumitelji, ne obraćajući pažnju na pravo na privatnost. Ali zato na narušavanje privatnosti misli najveća kockarnica na svetu, Caesars Palace u Las Vegasu, koja je zabranila upotrebu Google Glass na svojoj teritoriji, jer su ove futurističke naočari potencijalna pretnja, zato što ne postoji vizuelni indikator da je u toku snimanje videa ili fotografisanje. Pa će tako bogati kockari moći da se kockaju na miru, što se ne može reći za milijardu fejsbukovaca. NJima će od jula meseca gazda FB-a, koji od ove godine prima platu od jednog dolara, da uvaljuje automatski pokrenute video-oglase na profilima. Za utehu, ove nedelje je lansirana bezbednosna opcija Trusted Contacts (kontakti od poverenja), koja omogućava da se pomoću tri do pet prijatelja zaboravni dokopaju izgubljene lozinke. Financial Times kaže da Mark Zukerberg hoće da prigrabi komad oglašivačkog kolača ciljanim kampanjama, jer na onlajn video-oglase ide manje od 10 odsto para namenjenih za TV reklamiranje.

Gnjavažu s reklamnim oglasima malo je razbašurio Forbs koji je u časopis ubacio Wi-Fi hotspot. Naime, jedan broj ljudi je dobio majsko izdanje magazina s posebnim dodatkom u obliku rutera. Pa ko napuni uređaj, ima tri sata rada, odnosno 15 dana besplatnog povezivanja s internetom. Ubacivanje rutera u papirni magazin je inicirao Microsoft, a Entertainment Weekly je otišao korak dalje smestivši u svoje izdanje ništa manje nego pametni telefon kako bi na njemu vrteo oglase i tvitove.

Međutim, za vrele dane i pojačanu potrošnju piva, najbolje se isprsio Budweiser koji je napravio pametnu čašu i nazvao je Buddy Cup, a valja reći da i Heineken naveliko radi na svom konceptu pametne čaše. Ovim gedžetima može se nazdravljati i preko Fejsbuka, jer imaju LED diode koje svetle prilikom kucanja. Mali problem je što je potrebno da se na ulasku na neki event, tipa klub ili festival, skenira dno čaše, da bi aplikacija proradila. Taj problem nemaju roditelji koji vise na internetu, jer Huggies TweetPee uredno javlja da im se dete upiškilo, a TweetPoop da se ukakilo, naravno, ako su se u pauzi tvitovanja i fejsbučenja setili da pričvrste senzor za pelene marketinške agencije Ogilvy Brazil.


Dugme za brisanje

Da je internet poput slona koji ništa ne zaboravlja, pominje i Guglov predsednik Erik Šmit, koji se zalaže za jednostavno brisanje podataka. Nedostatak dugmeta za brisanje na internetu je značajan problem. Postoji vreme kad je brisanje prava stvar, rekao je Šmit, koji je pre tri godine izjavljivao da ako ne biste želeli da iko sazna za nešto što radite, možda to ne bi trebali da radite.


Panoramske fotografije

Photo Sphere je novitet u Android 4.2 operativnom sistemu koji korisnicima omogućava lako i automatizovano kreiranje panoramskih fotografija sa pogledom od 360 stepeni. Ograničenje je što ovakve fotografije mogu da se gledaju i dele samo na istom ili novijem Android sistemu, i putem Google+ društvene mreže.