Arhiva

Insulin

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00
Insulin


Precizno naučno tumačenje delovanja insulina, kao i samu šećernu bolest, komplikovano je objasniti, ali i uprošćeno tumačenje pije vodu. Insulin (stručno rečeno peptid od 51 aminokiseline u obliku dva lanca povezan je sa dva difultidna mosta), hormonski proizvod u ljudskom telu, razlaže višak šećera u krvi. Ukoliko se smanji prirodna proizvodnja insulina, gomila se šećer u krvi sa raznim neželjenim posledicama.

Protiv šećerne bolesti ubrizgava se insulin u ljudski organizam. To se može vršiti injekcijama u venu ili pod kožu, ali je kao najbolje prihvaćeno korišćenje štrcaljke u obliku olovke, tzv. pen-sistem.
Insulin je dobio ime po latinskoj reči insula, ostrvo, jer se kao neko ostrvo nalazi u pankreasu, a služi da smanji koncentraciju glikoze u krvi. Patološko smanjenje insulina povećava šećer u krvi, pa sebolest po tome zove šećerna ili naučno dijabetes (od grčkog glagola diabetainen, prolaziti, zbog povećanja prolaska izlučevina kroz telo; dijabetes je u starih Helena bio termin za zidarsku libelu). Simptomi su obilno mokrenje, pojačana žeđ i apetit, ali uz gubljenje telesne težine zbog neiskorišćene hrane, mada se ona unosi u povećanim količinama.
Poznate ličnosti šećeraši bili su pisci Hemingvej i H. DŽ. Vels, glumci DŽon Kegni i Marlon Brando, pevači Ela Ficdžerald i Elvis Prisli, pronalazači Aleksandar Bel, kao i političar Andropov.