Arhiva

Država odgovorna za ubistvo

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

“U posljednje vrijeme nije bilo prijetećih poruka. Nije mi Duško o tome govorio, a provodili smo zajedno gotovo čitav dan. Ranije, kada su stizala pisma upozorenja, uvijek me je upoznavo sa tim očekujući da dam i praktičnu sugestiju. Tako je konkretno bilo i sa pismom upozorenja iz 2002. g. kad je, kako se dalo zaključiti po sadržaju pisma, trebalo da bude likvidiran. U njemu je bilo precizno navedeno Duškovo kretanje u periodu od nekoliko dana.

U više navrata dolazile su slike, koje je navodno radila Državna bezbjednost. To su fotografije koje pokazuju Duška u društvu određenih osoba potpuno nebitnih za ovu priču, na plaži ili u nekim intimnijim situacijama... ’Dan’ su bile jedine slobodne novine u Crnoj Gori, napadao je i vlast i opoziciju, bavio se mnogim aferama o kojima prije njega to niko nije činio. Ako bismo sagledali da li je u posljednje vrijeme ’Dan’ imao ’ofanzivne’ tekstove kojima bi naročito ugrozio vlast i novokomponovane biznismene, moglo bi se odnositi na mnogo tekstova. To je prosto bio sistem našeg funkcionisanja - da iznesemo sve afere i radnje koje smatramo diskutabilnim računajući da je to naša obaveza, ali i javni interes građana Crne Gore.”

Može li se govoriti o svojevrsnim pritiscima iz MUP-a na urednički tim “Dana” posle ubistva Duška Jovanovića?

- Stvari su paradoksalne. Protiv pokojnog Duška i “Dana” bilo je sijaset tužbi, samo u maju 15, od kojih su dvije bile od strane premijera Mila Đukanovića, Duška Markovića, načelnika DB, zatim Vukašina Maraša, Vuka Boškovića, Caneta Subotića dakle, vrha vlasti i njihovih bliskih poznanika ili šta su im već... Država je zbog tekstova tražila odgovornost Duška Jovanovića, i sasvim je normalno da mi tražimo odgovornost od države za ovo što se desilo.

Bilo bi neozbiljno baviti se spekulacijama ko je ubio Duška Jovanovića, ali ako imamo u vidu cjelokupan društveni, socijalni, politički i kakav hoćete ambijent u Crnoj Gori, država je odgovorna za njegovo ubistvo.

Duška Jovanovića su pratile i prisluškivale strukture DB, o čemu nam je sam govorio. Međutim, ova država je trebalo da ga zaštiti bez obzira što je pisao protiv nje, odnosno protiv raznoraznih devijacija u toj državi.

Vrlo sam nezadovoljan rezultatima i načinom prezentacije dosadašnje istrage. Neozbiljno djeluju priče o pronađenoj hemijskoj olovci iz Srbije. Nijesam siguran da će država riješiti ovaj slučaj istinski, a formalno može riješiti sve.

Da li ste imali kontakte sa političarima iz vladajuće strukture i da li su postojale sugestije sa njihove strane koje bi se odnosile kako na tragičan događaj, tako i na budući rad novina?

- Nijesam imao takvih poziva. Međutim, jedna od poruka je i gest gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, koji je na dan Duškove sahrane organizovao muzički hepening na gradskom trgu. Izgleda da se nekima mnogo veselilo tog dana. S namjerom ili bez nje, zvanična Podgorica je tog dana svetkovala.

Možete li rezimirati kontakte za čelnim ljudima opozicije posle tragičnog događaja?

- S obzirom na to da smo najtiražniji dnevni list u Crnoj Gori, imamo sa svim tim ljudima dinamične kontakte pa je tako bilo i ovim povodom. Ali, sve aktivnosti sa njihove strane, počev od protestnih šetnji i raznih drugih manifestacija, razumijevam prevashodno kao njihov lični čin. Ne želim da dođem u situaciju da na bilo koji način politizujem pitanje smrti moga prijatelja.

Mi smo reagovali tako što smo odlučili da nastavimo da pravimo novine, kao da je Duško sa nama. On je bio prije svega naš prijatelj, pa tek onda direktor i vlasnik.

T. Nikolić