Arhiva

Madrid kao uzor

Milorad H. Jevtić | 20. septembar 2023 | 01:00
Madrid kao uzor


Pod sloganom REKONEKCIJA (ponovno povezivanje) Salon je priređen u organizaciji Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije i Galerije nauke i tehnike pri SANU u Jakšićevoj ulici. Od prispela 64 rada, selekciona komisija je za izlaganje izabrala 28 naših i 11 dela inostranih autora.
Međunarodni žiri je za nagrađivanje imao na raspolaganju Grand prix Salona i četiri plakete. Kod sagledavanja svih prikazanih radova odmah je bilo uočljivo da žiri nije imao bilo kakve nedoumice u izboru najuspešnijeg učesnika. Tako je Velika nagrada pripala timu španskih arhitekata za impresivan zahvat preuređenja jedne od centralnih zona Madrida. Ceo ovaj poduhvat, jedan od najvećih ove vrste u svetu, nosi naziv Madrid-Rio, jer je njegova okosnica reka Manzanares koja je priobalnim saobraćajnicama godinama bila odvojena od životnog gradskog tkiva.

Smišljenom i zamašnom intervencijom urbanista i pejzažnih arhitekata, izmeštanjem i podzemnim spuštanjem kolskih komunikacija, dobijeni su široki obostrani parkovski pojasevi obrađeni raznovrsnim pejzažnim, rekreativnim i šetališnim formama pristupačnim stambenom okruženju. Izložbeno upoznavanje sa ovim madridskim urbanim preokretom neminovno nas je podsetilo na problem krajnje zapuštenih beogradskih desnih obala Save i Dunava čijem rešenju bi projekat Madrid-Rio mogao da bude podsticajan uzor.

Prva plaketa je dodeljena takođe španskom autorskom timu za projekat preuređenog povezivanja plaže i centra Malage, a drugom plaketom odato je priznanje uspešnoj rekonstrukciji Trga u Požegi. Sledeća plaketa je pripala za studiju zaštite prirode i trajnog kulturnog nasleđa u administrativnoj zoni Beograda. Arheološko nalazište Vinča bilo je predmet studijskog predloga za njegovu obnovljenu lokacijsku prezentaciju što im je donelo četvrtu plaketu Salona.
Ova izložba puna lepih crteža, fotografija i planova izvedenih u maštovitim formama, praćenih koloritnim obiljem, unela je u beogradski kulturni milje izuzetno prijatno osveženje.