Arhiva

Abeceda zvuka

Marija Ćirić | 20. septembar 2023 | 01:00
Abeceda zvuka


Na strukturu teksta ukazuje već naziv (ABC...): pred čitaocem je enciklopedijski rečnik pojmova iz domena auditivnog. Posebna vrednost odnosi se na proširivanje vokabulara navedene oblasti koja se, u domaćim okvirima, pretežno svodila na puko i katkad nekritičko preuzimanje ili posrbljavanje angloameričke terminologije, takođe i u činjenici da se radi o prvom pojmovniku zvuka pisanom na našem jeziku. U želji da izbegne žargonsko izražavanje, autor vrši izvesne preformulacije i prilagođavanja u cilju preciznog opisa izvesne (auditivne) odrednice (na primer, relativnost pojma sound mix može biti sasvim konkretizovana - balans izražajnih sredstava zvučne slike). Leksikon je istovremeno i temeljan dijahronijski pregled tehnološkog razvoja relevantnih faktora složenih produkcionih postupaka snimanja i obrade zvuka u medijima.

Preciznost, jasnoća u definisanju (ukazivanje na sinonime ili bočna značenja upućivanjem na srodne reference), besprekoran stil izlaganja očevidni su kako u oblikovanju leksikonskih jedinica tako i dodatnih poglavlja knjige koja se odnose na praktične priloge vezane za valorizaciju zvučnih snimaka, podelu i način rada u sektoru zvuka i kratak rečnik pojmova iz anglo-američke prakse.

Zamišljena kao dodatak nastavi na Katedri za snimanje i dizajn zvuka FDU u Beogradu (čiji je Merc pokretač i višegodišnji rukovodilac), ova knjiga svakako ispunjava pretpostavljenu funkciju ali istovremeno prevazilazi udžbenički karakter, takođe i ograničenja vezana za užu stručnu oblast dizajnera zvuka. ABC... zvuka je dragocena knjiga referenci jednako korisna i ostalim profesionalcima čiji medijski rad zahvata u oblast auditivnog: montažerima, rediteljima, (muzičkim) producentima, muzičkim urednicima i saradnicima, kompozitorima primenjene muzike...