Arhiva

Igraj, igraj, igraj

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00
Igraj, igraj, igraj


Murakamijevo delo obožavaoci neskloni papirnim izdanjima mogu da konzumiraju preko aplikacije za mobilne uređaje u izdanju Vintage Books i Aimer Media. To je virtuelni rokovnik, koji sem pravljenja ličnog rasporeda i druženja sa slavnim piscem omogućava i razmenu e-citata putem pošte, Fejsbuka i Tvitera. Iako glavni junak knjige Igraj, Igraj, Igraj, neprilagođeni usamljenik koji živi u svetu novih tehnologija, nije i računarski gejmer, uprkos divnom naslovu, sledeći korak u virtuelnom izdavaštvu sigurno će biti kreiranje igara skrojenih prema Murakamijevim fiktivnim svetovima, te tuča Gugla i Epla oko distribucije.

Gugl je prošle nedelje predstavio novu igračku aplikaciju za Android koja se zove Google Play Games i tako direktno napao Eplov Game Center. Aplikacija GPG izlistava igre, prikazuje rezultate i preporuke, a omogućava i virenje u ukuse, rezultate i top-liste prijatelja gejmera, te onih koji vam i nisu prijatelji, ali to mogu da postanu. S druge strane, Epl se hvali da je Electronic Arts, treća po veličini gejmerska kompanija u svetu, dobila od njih više para nego od bilo koje druge firme. Inače, Electronic Arts je poznat gemerskoj zajednici i po odluci Diznija, koji je vlasnik Star Wars franšize, da posle umiranja kompanije LucasArts, razvija buduće igre zasnovane na Star Wars pričama.

Uostalom, samo Battlefield 3 Premium servis danas ima više od četiri miliona pretplatnika (u januaru je imao 2,9), dok Origin ima čitavih 30 miliona pretplatnika. Kampanja za Battlefield 4 je upravo počela, iako će se ovaj budući, nesumnjivi hit pojaviti tek u oktobru. Misije u ovoj igretini odvijaće se u Singapuru, Šangaju i Azerbejdžanu, a procurili opisi najavljuju stravične scene vatre i haosa, pa eto sreće i veselja za krvoločnije igrače.

Ipak, najprodavanija igra prošlog meseca bila je The Last Of Us, prodata u 3,4 miliona primeraka za tri nedelje (Battlefield 3 je tek deveti). Ukupna prodaja igara, koja uključuje hardver, softver (296 miliona) i dodatke, prebacila je 593 miliona dolara, što je za 15 odsto manje od prošle godine u isto vreme. Na drugom mestu po popularnosti je igra Animal Crossing: New Leaf, slede Minecraft, Call of Duty: Black Ops II i NBA 2K13. Legendarni Donkey Kong, ali u pakovanju Country Returns je sedmi.

A da o ukusu igrača ne vredi raspravljati, jasno je i Ubisoft-u, koji se pravi važan sa serijalom Far Cry i mantra da su trenutni apetiti igrača usmereni ka igrama sa otvorenim svetom, te da sadašnji igrači žele što manje linearnih iskustava u igrama, ali ipak moli fanove novih nastavaka stare igre Prince of Persia da budu strpljivi.

Jasno je i da frka i prestrojavanje snaga u globalnoj, profitabilnoj industriji igara tek predstoji, jer na sve strane kipe vesti o jačanju Linuxa kao gejmerske platforme. Ovo je na određen način i šansa za kreatore igara iz Srbije, jer Crytek na sve strane traži nove programere koji bi radili na Linux verziji njihovog CryEngine. Valja reći da su za Linux već dostupni Half-Life 2 i Left 4 Dead 2.

I u svetu hardvera ne sede skrštenih ruku. Inženjeri Electronic Arts kažu da će sledeća generacija tableta i mobilnih uređaja imati istu grafičku snagu kao PS3 i Xbox 360: Neke od naših endžin tehnologija koje se trenutno koriste u konzolama, sa modifikacijama će biti u stanju da pokrenu igre na tabletima i telefonima u bliskoj budućnosti.

No, zanimljivo je da zarade u gejming svetu nisu vezane samo za industriju igara, već da i profesionalni igrači zarađuju pristojne pare. Osam igrača pokupilo je više od 100.000 dolara igrajući Call of Duty: Black Ops 2. Prvi na listi je Killa (142,875.00 dolara), drugi je NadeShot (138,450.00 dolara), treći BigTymer (135,450.00) i tako dalje. U zaradu se ne računaju plate timova igrača, jer ih ovi ne objavljuju javno.

Dva miliona magazina

Više od 75 miliona mobilnih korisnika kreiralo je preko dva miliona magazina, a sada Flipboard daje ovu mogućnost i pregledačima interneta. Flipboard radi na većini pregledača, uključujući Internet Explorer 9, Safari, Chrome i Firefox, a trenutno podržava 11 jezika.

Kompromitovan Viber

Hakerska grupacija Syrian electronic army tvrdi da je zaslužna za kompromitovanje veb-sajta Viber-a, popularnog servisa za onlajn komunikaciju koji koristi više od 200 miliona ljudi. Oni su neovlašćeno okačili sledeći tekst: Dragi posetioci, Viber baziran u Izraelu vas špijunira i prati. Nismo uspeli da provalimo u sve njegove sisteme, ali većina je dizajnirana u tu svrhu.