Arhiva

Čekam da Vučić bude premijer

Antonela Riha | 20. septembar 2023 | 01:00
Čekam da Vučić bude premijer


Rekonstrukcija nije priznavanje neuspeha Vlade Srbije već želja da se radi bolje nego što se radilo, kategorična je Maja Gojković, članica Predsedništva SNS. Ona najavljuje da će u subotu, 24. avgusta Predsedništvo i Glavni odbor Vučićeve stranke dati svoj konačan odgovor o sastavu Dačićevog kabineta. Nekadašnja bliska potpredsednica Šešeljevih radikala, gradonačelnica Novog Sada, predsednica Narodne partije, koaliciona partnerka Mlađana Dinkića u URS-u, od kraja prošle godine ponovo je sa svojim starim partijskim saborcima, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem. Tvrdi da među njima nema nesuglasica, da ne postoje Tomini i Vučićevi kadrovi pa tako da, recimo, prijateljstvo predsednika i ministra Bačevića nije razlog što ga je rekonstrukcija zaobišla. To su bile spekulacije onih, pre svega mislim na DS, koji bi voleli da dođe do nekakvih sukoba unutar SNS-a, pa da to bude repriza onoga što se njima događalo. Međutim, Vučić i Nikolić su prijatelji, a izuzetno uvažavanje ima gospodin Bačević od strane Vučića na svim sastancima. I nikada nismo razgovarali o tome da on treba da bude smenjen.

Ali ocenjivali ste ministre, pa su otišli Knežević, Petković

Jeste, ali Knežević je sam rekao da nije dovoljno dobro radio, da se nije dovoljno dobro snašao i sam je dao ostavku. Videćemo da li će doći do neke prekompozicije. Ministarka Mihajlović je takođe sama rekla da ne može dovoljno dobro da se posveti zaštiti životne sredine. Ministri koji će biti zamenjeni nastaviće da se bave politikom na nekim drugim mestima koji će im profesionalno više ležati. Ali mislim da još nije došlo do dubinske rekonstrukcije. Tamo gde nisu izabrani direktori u javnim preduzećima, uslediće smene i u nadzornim odborima, a tu su i državni sekretari. I bogme biće razgovora i o lokalnim samoupravama. Tako da je rekonstrukcija tek počela.

U silnim pohvalama oko SNS-a postoji i kritika da stranka koja je toliko narasla u poslednjih godinu dana ipak nema u svojim redovima dovoljno kadrova..

Ko to kaže? Šapić?

Nije samo Šapić. Mnogi to prigovaraju i kao argument navode i to što ste sada našli čoveka koji stiže iz Amerike. Kako to da u stranci nema dovoljno stručnjaka, intelektualaca?

Ma to uopšte nije istina. Najveće kritike SNS dobija iz korpusa gde ja ne mogu da nađem intelektualce, niti nekog čoveka od struke. DS je izgubila izbore jer nema intelektualaca. Onda, hajde da vidimo gde je taj krem, de la krem u LDP-u koji bi mogao da povede određena ministarstva. A kad Zoran Živković govori o tome to mi je naprosto simpatično poznavajući ljude koji njega okružuju, i njega samog. Pritom, ja ne lepim etikete nego naprosto analiziram

Hajde, analizirajte i sopstvenu stranku

Srbija ima jedan veliki problem, a to je da nam nikada ništa ne valja. Ja sam zapanjena da je stručnjak iz Amerike, naš čovek, tako dočekan i na društvenim mrežama i od pojedinih intelektualnih krugova i opozicionih stranaka, a da nisu imali prilike ni jedan jedini intervju da pročitaju. Nisu imali prilike da saslušaju kakav je njegov plan.



Tu postoji jedan drugi problem. Kako će on u ovoj vladi sprovesti program kada smo videli otpore koje su do sada pružali Dačić i Krkobabić prema određenim ekonomskim merama?

Važno je kakvu će političku podršku imati, a imaće ogromnu podršku i Aleksandra Vučića i SNS-a. To će biti presudno, pa neka se onda zamisle manji koalicioni partneri. Dosta je bilo populizma, mi moramo da pravimo ozbiljne reforme. Mora konačno da se uradi nešto što neće biti toliko popularno, ali će Srbiju da pomeri napred. I Lazar Krstić će imati tu podršku.

Zašto je onda Dinkić nije imao?

Meni se čini da je on imao podršku, ali nisam dobar sagovornik na temu Mlađana Dinkića zato što imam izvesna iskustva i mislim da je on čovek koji tera samo po svome. On je partibrejker u svakoj vladi

Mislite da je to razlog njegove smene i izlaska iz Vlade?

Mislim da da. To je moja ocena, nije stranačka, mi o njemu ništa ružno nismo govorili zato što je vizija SNS-a bila da ta koalicija bude šira. Moje lično iskustvo je da on ne može da bude timski igrač. Pretpostavljam da je zbog toga izgubio podršku Ivice Dačića.

A Vučića?

Mi smo na Predsedništvu rekli da bi bilo dobro da ova vlada ostane u istom sastavu do kraja. To se nije desilo i idemo dalje. U politici ne možeš da imaš lične odnose, već gledaš šta je u datom momentu najbolje za državu.

Treba li Dačić da vodi policiju kao premijer?

Na to treba da vam odgovori Ivica Dačić. Mi mu nismo postavljali nikakve uslove. Niko nikad sa njim nije razgovarao o tome da li treba da i on razdvoji poziciju premijera i ministra policije. Ako on smatra da može da odgovori na dva veoma zahtevna zadatka onda dobro. A pritisaka nema što se tiče SNS-a. Mislili smo da je dobar primer Aleksandra Vučića da neko ko ima najveći rejting danas u državi i za koga građani misle da dobro radi oba posla, ipak sam sebe pozove na odgovornost i kaže: ja ministarstvo odbrane ne mogu dovoljno dobro da vodim jer imam toliko drugih zahtevnih poslova kao što su borba protiv kriminala i korupcije koji su rak-rana Srbije.

Stalni su pokušaji SNS-a da sruši Vladu Vojvodine. Skupljali ste peticiju, žalili se Ustavnom sudu Srbije. Na koji način mislite da naterate Bojana Pajtića da podnese ostavku?

Sačekaćemo da vidimo kakva će biti odluka Ustavnog suda na sednici u decembru. To je vezano za Statut Vojvodine, jer je u Zakonu o prenosu nadležnosti već oko dvadesetak članova proglašeno neustavnim, a statut izvire iz tog zakona tako da je nemoguće da on bude ustavan a zakon neustavan.

Ali čuli ste Pajtića koji kaže da to njega ne obavezuje da da ostavku.

I misli da nastavi da radi neustavno? Pa kad vam neko kaže da ne možete da imate ta ministarstva i te nadležnosti pa kako on misli kao doktor pravnih nauka da nastavi da radi. Ne znam takvog političara u demokratskim sistemima koji bi se opirao da proveri da li je on u pravu u svojoj politici. Ali doći će do izbora. Za neki mesec ili dva biće izbori u dve velike opštine u Vojvodini - u Odžacima i u Vrbasu i to će biti jedan u nizu testova gde će se videti da li je u pravu DS i Bojan Pajtić ili SNS kada tvrdi da se u Vojvodini živi ovako teško baš zbog pogrešne politike Vlade AP Vojvodine. Nisu krivi zbog toga građani nego političari koji kreiraju politiku. Ako neko pred izbore pokaže Potemkinovo selo i svake godine kaže da će se napraviti tunel u Fruškoj gori, a nema ni projekta za to onda to govori da se pogubio u tim selima. Uostalom, nas interesuju potezi Bojana Pajtića, ali i koalicionih partnera posle odluke Ustavnog suda. Da ne zaboravimo da DS ne može da vlada sam u pokrajini već ima većinu zahvaljujući SVM i LSV Nenada Čanka. Možda oni neće želeti da budu u vladi i koaliciji koja ne radi u skladu sa Ustavom.

Najavljujete da će napustiti Pajtića?

Ne, ja samo dobro sklapam mozaik. Jer svi govore samo o onome šta Bojan Pajtić hoće. Ne zavisi sve samo od njega.

Čini se da ćete teško sarađivati sa LSV. Kakva je politička saradnja sa Pastorovim Savezom vojvođanskih Mađara?

Sasvim zadovoljavajuća. Oni daju podršku reformskim zakonima u Skupštini Srbije i podržavaju Vladu u nastojanjima da što pre dođemo do datuma za pregovore o članstvu u EU, tako da sve ono što je dobro i za njihove birače oni to podrže i na republičkom nivou. Uostalom, ako se ne varam i Nenad Čanak u poslednje vreme često daje komplimente Vladi Srbije za ono što sada radi.

Opozicija ste u pokrajini, ali šta ste uradili od kada ste vlast u Novom Sadu?

Sigurno ste teško došli do centra Novog Sada, jer se mnogo radi na ulicama i to vam samo govori koliko je infrastruktura u poslednje četiri godine bila zanemarena. Tako da se rade velike stvari, veliki projekti, rekonstrukcija kanalizacione mreže, rekonstrukcija ulica, bulevara. Nema dovoljno novca nigde, ali radi se. Ono što je meni važno jeste da je Novi Sad zadržao onaj moj projekat da učestvuje na konkursu za evropsku prestonicu kulture za 2020. godinu, što ga vodi ka novim investicijama.

Kako kao pravnik komentarišete zadržavanje bivšeg ministra Dragina u pritvoru? Isteklo je rešenje o zadržavanju u pritvoru, što DS ističe kao nezakonito.

Hoćete da kažete da je i ministar Knežević bio nezakonito 13 meseci u pritvoru? Nije bio nezakonito, već neprimereno dugo.

U DS tvrde da je pre 50 dana isteklo rešenje o pritvoru

Ne znam predmet Dragin da bih mogla da komentarišem. I ne treba se oslanjati na stranačka saopštenja, tako da zaista ne mogu to da komentarišem.

Sa svojom već bivšom Narodnom partijom ste bili u koaliciji sa Dinkićem na poslednjim izborima, podržavali ste ideju da Tadić bude premijer. U junu posle izbora ste isključeni iz Predsedništva URS-a jer ste, kako su oni tvrdili, nudili svoja dva poslanika DS-u i pola godine kasnije ste se vratili nekadašnjim saborcima iz SRS... ima li ideologije u tim potezima?

Ja sam verna uvek sebi. To je najvažnije. Da, ja sam bila član SRS i potpredsednik te stranke zajedno sa Nikolićem i Vučićem godinama. Ne brišem svoju biografiju. U ono vreme sam mislila da je to ispravno. Da li sam pravila greške? Pa onaj ko neće da prizna svoje greške ozbiljno treba da se zapita šta nije u redu sa njim. A iz SRS-a sam bila isključena 2008. zato što sam u reforme te stranke krenula 2004, 2005. kada sam postala gradonačelnica Novog Sada i shvatila da ne možeš da vodiš politiku izolovano i da budeš na tom mestu ako vodiš politiku koja odgovora samo onima koji su glasali za tebe, već imaš odgovornost i pred onima koji nisu. Od 2008. do 2012. ja sam bila samo predsednik partije koju sam stvorila jer sam osetila da mogu politički da nastavim dalje.

Objasnite kako ste se od Tadića okrenuli ka Nikoliću?

Dinkić je ispred koalicije URS dao podršku g. Tadiću. Znam da toga ne voli da se seća, ali mu je dao. I naravno ako smo deo jedne koalicije poštujemo ono što se dogovorimo. Ali da li bi DS mogao bez SPS-a da napravi vladu sa dve poslanice hajde da se ne zasmejavamo.

Kako to da vi niste kapitalizovali svoj prelazak u SNS i dobili neku državnu funkciju?

Ja jesam ambiciozna žena, ambiciozna političarka, ali sada mi je velika želja da budem deo tima koji će predvoditi Vučić. Čekam momenat kada on bude predsednik Vlade i momenat da razgovaramo na tu temu. A moja želja, kada sam prešla u SNS, bila je da budem u parlamentu.

A sada u ovoj podeli karata oko rekonstrukcije? Pominjalo se da ćete i vi dobiti neko ministarsko mesto?

Pominjalo se, bilo je spekulacija u medijima, dosta ljudi u stranci me je predlagalo za neka ministarska mesta, ali biti ministar je dobro samo ako imate jaku podršku premijera. A brzo će doći to vreme.

Pavličić je oštetio Novi Sad a ne ja

LSV je podnela krivičnu prijavu protiv vas zbog, kako navode, potpisivanja štetnog ugovora sa ATP Vojvodinom, gde je Novom Sadu načinjena šteta od tri miliona evra i grad mora ovom preduzeću da isplati odštetu od 1,3 milijarde dinara. Da li očekujete da i vi postanete predmet interesovanja Vučića u borbi protiv korupcije?

Zbog ATP Vojvodina sigurno neću jer nisam počinila nikakvo krivično delo. Postupak je završen i šteta je nastala u periodu kada je gradonačelnik bio Igor Pavličić iz DS-a, jer nije ništa učinio da ispuni ugovor ili da ga jednostavno raskine. Ta firma je otišla u stečaj 2008. ili krajem 2009, Agencija za privatizaciju je raskinula ugovor, a šta je on četiri godine radio to je veoma interesantno pitanje. Sada je pri kraju istraga oko privatizacije te firme koja je urađena u vreme kada sam ja bila duboko u opoziciji. I da ne zaboravimo da je postupak koji je protiv Pavličića pokrenula Verica Barać volšebno obustavljen posle 15 dana. A ja sam što se tiče toga mirna i zaista dobro spavam pošto živim najskromnijim mogućim životom.

Oko još jedne stvari ste prozvani, a to je da od decembra, iako ste prešli u SNS, primate 8.000 evra mesečno kao Narodna partija.

To je apsolutna laž i samo su me neki moji saradnici u stranci zaustavili da ne tužim novine koje su to objavile. To je kompletna izmišljotina.