Arhiva

Crna mačka

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00
Crna mačka


Jugoslav ne bi bio Jugoslav da je pristao na sujeverje da crna mačka donosi nesreću. On je ovom svojeglavom stvorenju svojim perom iz osnove promenio ćud i ona mu eto već godinama donosi sreću.

Crna mačka ima papski sertifikat da donosi nesreću. Godine 1547. renesansni papa Pavle Treći proglasio je crnu mačku nosiocem nesreće i ona za Vatikan sve do danas ima taj status. U Francuskoj veruju da kada mlada udavača slučajno ili namerno zgazi crnoj mački rep, da se te godine neće udati.

Nema toga ko ne zna, i kada u tu vradžbinu ne veruje, da ne valja nastaviti hod ako ti crna mačka pređe put. Sećam se da sam u detinjstvu poverovao u tu naivnost i kad bi mi crna mačka prešla put, izmenio bih predviđenu trasu. Danas mi mačka retko pređe put. A i ako pređe, nastavim istom putanjom. I verujte, nikada mi se ništa neprijatno nije dogodilo.

U Francuskoj neki još veruju da bol od lumbaga umine ukoliko pojedete malo mesa crne mačka.
U Bretanji smatraju da ako se mačka češe po njuškici da uskoro će početi da duva vetar, a ako okrene leđa vatri u ognjištu da će se negde u blizini desiti brodolom. Ako mačka počne u kući da prede, znači da će se prolepšati vreme, a ako počne da se igra, domaćin će se uskoro vratiti kući.