Arhiva

Prljavi ples

Vesna Knežević ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00
Prljavi ples


Šlag na ovoj torti od beneficija je što na posao mogu da dovode i kućne ljubimce i decu.
I naravno da ovakvi opisi radnih pogodnosti mame uzdahe miliona, a skeptični komentari kako Gugl tako primorava zaposlene da uvek budu pri ruci i nikada ne idu kući ostaju usamljeni. Mit o glamuroznom, opuštenom i ušuškanom životu ICT branše debelo je nadmašio holivudski, jer u novotehnološkom kraljevstvu bezbedno zbrinuti žive ne samo gazde-zvezde, nego i mravi-radilice. No da li je to baš tako?

Prošle nedelje se posle 33 godine rada u Majkrosoftu povukao izvršni direktor Stiv Balmer (57 godina, 18 milijardi dolara bogatstva), sa suzama u očima i uz pesmu (Ive Had) Time od My Life iz filma Prljavi ples. Iako su svi isticali njegov ogromni entuzijazam za kompaniju na čijem čelu je bio od 2000. godine, investitori mu nisu oprostili sedam grehova, od kojih u smrtne spadaju izjava da Eplov ajfon nema šanse na tržištu i spor odgovor na trend tablet računara. Nije ga spasla ni činjenica da je Majkrosoft pod njegovim rukovodstvom osvojio korporativne korisnike, pa je manje izložen prevrtljivom ukusu fanova poput večitog rivala Epla. Balmeru je zamerena čak i praksa međusobnog ocenjivanja radnika jer usporava kompaniju, pa mu nije preostalo drugo sem povlačenja s melodramatičnim stihovima iz Prljavog plesa: Proveo sam se kao nikad u životu i nikad se nisam ovako osećao, kunem se da je to istina i sve to dugujem tebi.

Međutim, ni prošlonedeljni odlazak Stiva Balmera nije zadovoljio vodećih 20 investitora Majkrosofta, koji sada pritiskaju upravni odbor da i Bil Gejts (58 godina, 56 milijardi bogatstva) napusti mesto predsedavajućeg i baš ih briga što je on osnovao firmu pre 38 godina. Navodno im je frka da bi Gejts kočio Balmerovu zamenu, jer mu je uticaj i dalje ogroman, iako ima tek 4,5 odsto kompanije, a svake godine prodaje oko 80 miliona akcija da bi mogao da se posveti humanom radu.

Balmerova zamena je prema mnogim analitičarima Stefan Elop, koji je nakon trogodišnjeg razmekšavanja Nokije izručio posrnulog hardveraškog diva Majkrosoftu, pa sad od finske kompanije traži 25 miliona dolara menadžerskog bonusa. Prema prošlonedeljnom pisanju finskih novina Helsingin Sanomat, Nokija je ovog trojanskog konja, kako ga nazivaju, molila da prihvati manji bonus, jer su investitori ljuti, a i Finsku tresu talasi protesta zbog prodaje nacionalne kompanije. Međutim, Elop ih je sve otkačio s obrazloženjem da mu lova treba jer se razvodi od žene, ne trepnuvši ni na optužbe oko mahinacija s njegovim ugovorom, koji je volšebno sa šest skočio na 26 miliona pred akviziciju.
Da li je to bila zloupotreba položaja ili samo nemoralan potez, nije najjasnije, ali jeste jasno da je etika slaba karika u nekim kompanijama. Tako je prošle nedelje procurilo da zaposleni u NSA nisu špijunirali samo po zadatku i s nalogom, već i po ličnom nadahnuću, zloupotrebljavajući napredne tehnologije i za praćenje svojih devojaka, žena i ljubavnica, ne bi li otkrili da li ih varaju. NSA inspektor DŽordž Elard je razotkrio 12 slučajeva ovakvog praćenja komunikacija, od kojih su neki trajali i više od pet godina.

U isto vreme, hakeri iz Haos kompjuter kluba razotkrili su da Eplov senzor otisaka prstiju nije neprobojan, kako se hvalio proizvođač. Oni su fotografisani otisak s iPhone 5S pročistili na računaru, štampali ga na lateksu, prislonili na Touch ID senzor, pa ga je smartfon prepoznao kao original i otključao telefon. Business Insider izveštava da momcima Epl nije ni odgovorio, ali su zato dobili 800 dolara u bitkoinima, pornografsku knjigu, te flaše vina, tekile, viskija i burbona od ekipe hakera sa Tvitera, koja je sve to skupila za one koji prvi hakuju čitač prstiju na novom Eplovom telefonu

Glas izgubljene generacije

Fejsbuk-status mladog Španca Bendžamina Boša zaslužio sam svoje diplome i sad čistim tuđa g**** u zemlji koja nije moja podeljen je i lajkovan toliko puta da su ga svetski mediji prozvali glasom izgubljene generacije: Ovaj mladić, koji je u svojoj zemlji magistrirao, radi u Britaniji kao čistač i kaže da se ne stidi posla, ali ga je sramota što mu niko nije dao priliku da radi u rodnoj Španiji, gde je broj nezaposlenih od 25 godina porastao na 56 odsto. 

Da baterija duže traje

Direktor kompanije CADEX Electronics izjavio je da bi idealno bilo kad bi svako napunio bateriju svog prenosnog uređaja do nivoa od 80 posto, a zatim je pustio da se isprazni do nivoa od 40 posto. Ovo će produžiti život baterijama u nekim slučajevima za čak četiri puta kaže on. Veb-servis Battery University tvrdi da će baterija koja se puni do 100 odsto imati samo 300 do 500 ciklusa pražnjenja, dok će baterija napunjena do 70 odsto imati 1.200 do 2.000 ciklusa pražnjenja.