Arhiva

Počasna paljba

Zoran LJubičić, bivši urednik Indeksovog Radio pozorišta | 20. septembar 2023 | 01:00
Počasna paljba
Sredinom osamdesetih smo u redakciji Indeksa 202 željno iščekivali novi broj NIN-a. Iako smo i sami bili prilično popularni, i neki od naših tekstova prepričavani po gradu, pre svakim novim brojem NIN-a smo se mentalno postrojavali iščekujući željno šefa parade i počasnu paljbu. I zaista TT (Tijanić-Tirnanić) rafal je poput njihovog malokalibarskog imenjaka proizvedenog u kragujevačkoj Zastavi svakog petka odjekivao redakcijom smeštenom u golubarniku na poslednjem spratu Radio Beograda. NJihovi tekstovi su bili informacija, inspiracija i uzbuđenje, sasvim dovoljni da napaljenu družinu 20-godišnjaka presvuku u kreativne (samo)kritične i hrabre ljude... da ne kažem novinare.

Odavno sam prestao da se bavim intenzivnim novinarstvom (izbegavam reč profesionalnim jer je to za mene pre svega odrednica kvaliteta), ali Tijanića nikada nisam prestao da čitam. On je, sa par drugih nesalomivih pera, uvek jačao moj duh i moju strast prema mirisu štampane boje. Čitao sam ga i nakon što sam napustio Beograd i prostore bivše Jugoslavije, čitao sam ga i kada su ga mnogi prozivali zbog njegovih nenovinarskih poteza. Nisam mogao da shvatim da smo na prostorima bivše SFRJ oprostili falš pevačima, marš-političarima, treš novinarima, a nismo mogli da zaboravimo Tijanićevih šest meseci u Miloševićevoj vladi... i to u vreme kada je isti bio međunarodno priznat garant Dejtonskog sporazuma. Duboko verujem da se boca za Tijanićev duh nikada nije pronašla i da se njegova arogantna i britka reč jedino ogledala u njemu samom.
Žao mi je što ga više neću čitati i beskrajno mu hvala za sve njegovo što sam već pročitao. A što se svega drugog tiče, možda da parafraziram Đoleta Balaševića: Pričaće nam o plovidbi ti što nisu sidro digli, tvrdiće sa čudnim sjajem, da je drhtao pred zmajem... videli su oni iz prikrajka...

Bez NIN-a na kioscima

Prošli broj nedeljnika NIN razgrabljen je već u četvrtak kada je i izašao, tako da je od minulog petka redakcija zasuta apelima da se broj doštampa. Stizalo je mnoštvo poruka na društvenim mrežama. Žao nam je što svi koji su želeli nisu uspeli da dođu do svog primerka.
A i foto-karikatura Srđana Ćešića sa Novakom Đokovićem i Aleksadnrom Vučićem imala je veliki broj lajkova na stranici NIN-a na Fejsbuku.