Arhiva

Vučinićeva smena je sumnjiva

S. Ikonić | 20. septembar 2023 | 01:00
Vučinićeva smena je sumnjiva

Foto Željko Šafar

Tek što se smirila bura oko vraćanja pasoša Miroslavu Miškoviću, samo dan uoči nastavka suđenja najpoznatijem srpskom tajkunu, sudija Vladimir Vučinić, koji u Specijalnom sudu sudi u ovom predmetu, smenjen je sa mesta predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda. Ova odluka nije iznenadila samo laike, već i njegove kolege sudije, koji se glasno pitaju da li je to neka vrsta pritiska za odluku koju je on doneo nekoliko nedelja ranije kada je dozvolio okrivljenom u jednom predmetu da napusti zemlju. Sudija Apelacionog suda i potpredsednik Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović kaže da u nedostatku jasnih informacija i podataka moguća su svakakva nagađanja, što javnost upravo i čini.

Ima li nečeg spornog u odluci predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića koji je odlučio da Vučinić više ne bude predsednik takozvanog Specijalnog suda?

Tačno je da predsednik suda Godišnjim rasporedom određuje promene na čelu odeljenja. Imajući u vidu značaj suđenja koja vodi sudija Vučinić, ne znam da li je predsednik suda Stepanović na kolegijumu dao objašnjenje za to što čini. Bilo bi logično da to uradi. A pogotovu zato što je sudija Vučinić došao u žižu interesovanja javnosti zbog predmeta koje sudi, a posebno Miroslava Miškovića i vraćanja njegovog pasoša.

Sudija Vučinić se upravo pre ove smene obratio Visokom savetu sudstva u vezi sa pritiscima kojima je bio izložen, a prema saznanjima medija, požalio se da je baš Stepanović zahtevao od njega da opozove odluku o vraćanju pasoša Miškoviću. Koliko su ova dva događaja u korelaciji?

Z6og nedostatka informacija nameće se sumnja da su te dve stvari - njegova smena i prigovor VSS, povezani jedno sa drugim. Ne znam tačno o čemu se radi, ali to je sada u nadležnosti VSS koji mora da pokaže da je na visini zadatka i brzo odreaguje zbog opšte javnosti i zbog samih sudija. Upravo ovaj slučaj pokazuje koliki je značaj VSS, koji je po Ustavu garant ne samo sudskog sistema, već i svakog sudije.

Kao da se i struka podelila oko Vučinića, sugerišući da pritisci, u stvari, dolaze od izvršne vlasti. Dok ga njegov starešina navodno kritikuje i vrši pritisak , predsednik VKS i predsednik VSS ga javno brani i podržava?

Baš zato što nemamo prave podatke, moguća su svakakva tumačenja u javnosti, pa i takva da pritisci potiču i od izvršne vlasti. Inače, nije dobro da dođe do bilo kakvog sukoba između predsednika suda i bilo kog sudije, a pogotovu sudije koji sudi ovakve predmete.

Da li je bilo do sada slučajeva da se sudije zbog pretnji obraćaju VSS?

Ne znam, ali znam da u Zakonu o sudijama postoji član 29. koji je upravo uveden zbog ovakvih slučajeva. Da, ako sudija ne može redovnim putem da odbrani svoj integritet, obrati se ovom telu, koje, ako je pritužba osnovana, preduzima mere radi zaštite prava sudije. Visoki savet sudstva odlučuje o pritužbi u roku od 15 dana i odmah upoznaje sa odlukom sudiju podnosioca pritužbe, predsednika suda, predsednika neposredno višeg suda i predsednika Vrhovnog kasacionog suda. Ako je pritužba osnovana, Visoki savet sudstva preduzima mere radi zaštite prava sudije.

Može li se imati poverenja u VSS zbog njegove izrazito negativne uloge u propaloj reformi pravosuđa?

Mi znamo da je VSS u prethodnom i sadašnjem sastavu bio kritikovan ne samo od struke, već i šire javnosti. Zato je naročito važno da sada postupi brzo i profesionalno i donese odgovarajuću odluku.