Arhiva

Recepti za bolje sutra

Vera Didanović | 20. septembar 2023 | 01:00
Recepti za bolje sutra
Teško da se danas neko seća onog 8. oktobra 2000, kada je, u funkciji predsednika tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, Vojislav Koštunica gostovao na samitu Evropske unije u Bijaricu. A baš tamo i baš tada je SRJ, kratkotrajni ostatak nekadašnje Jugoslavije u koji je Srbija tada bila upakovana, ušao u Partnerstvo za promene. I baš time započeo je put ka srećnijoj evropskoj budućnosti, na čiju poslednju deonicu stižemo 21. januara.

Još teže bi bilo prepričati sve one faze, korake i ucene iz dugog puta do dobijanja statusa kandidata za članstvo u Uniji, ali ne pod imenom pod kojim je cela procedura započeta. Komplikovanu proceduru sačinjenu od pravila, ispita i uslova evropske birokrate počele su izradom studije izvodljivosti za SRJ. Nastavile usvajanjem principa dvostrukog koloseka koji je važio za kratkotrajnu, takođe pokojnu, državnu zajednicu Srbije i Crne Gore, da bi, nakon osamostaljenja Srbije otcepljenjem Crne Gore, dve nove stare države samostalno stigle do poslednje faze početka pristupnih pregovora.

Zanimljivija od celog tog istorijata mogla bi biti paradoksalna činjenica da se na dugom putovanju ka Evropi prvi predvodnik, Koštunica, preobratio u najvećeg evroskeptika. Još je paradoksalnije sadašnje stanje u kome je, posle nekoliko godina demokratske brige o evrointegracijskim poslovima, štafeta dospela u ruke nekadašnjih heroja sa crne liste lica sa zabranom ulaska u EU. Doduše, preobraćenih u kontrasmeru od Koštunice.

Zatvorio se još jedan krug posle nekoliko godina rasplinjavanja na više adresa, većinska podrška građana ponovo je, kao nekad ka Koštunici, usmerena ka jednoj ličnosti Aleksandru Vučiću.
Pregovori, dakle, mogu da počnu, a mogao bi da počne proces promene svesti za koju se pomenuti istaknuti preobraćenik, veberovac i zagovornik evropskih vrednosti uporno zalaže. Moramo dobro da razumemo da moramo sebe da menjamo i da ključni cilj mora da bude modernizacija, tvrdi Vučić u većini svojih istupa, osim kad mu se učini da bi preteći govor začinjen najavama hapšenja i smena, bio korisniji od motivacionog.

Menjati sebe nije lako, naročito onima koji o sebi imaju mnogo visoko mišljenje. Zato bi moglo biti korisno poslužiti se novogodišnjom rezolucijom, jednim od tipičnih sredstava za unapređenje sopstvene malenkosti, korišćenog na Zapadu sa kojim pokušavamo da se upodobimo. Uz taj pisani dokument, neku vrstu obračuna sa dosadašnjim učinkom i preciznim spiskom ciljeva za predstojeći period, ali i metoda za njihovo dostizanje, pokazalo se, lični napredak može biti čak i merljiv. Zato postoje i temeljna uputstva za pisanje tog obećanja samom sebi, u kojima se savetuje da se ciljevi postavljaju za različite oblasti života (profesionalnu, emocionalnu, porodičnu, intelektualnu, finansije, zdravlje, društveni život...). Preporučuje se i da se, za svaku oblast posebno, utvrdi postojeće stanje, postave ciljevi, izaberu strategije delovanja i načini merenja postignuća.
Iskrenost se podrazumeva, što u srpskom političkom slučaju zadatak čini težim, a prognozu o prvim mačićima koji se u vodu bacaju izvesnijom. Istraživali smo kako bi neki od tih mačića mogli izgledati - pre nego što se udave u bujici velikih obećanja o menjanju Srbije.



Tomislav Nikolić

1. Kritikuju govore, sprdaju se... Obavezno naći novog pisca (kad bi hteo Dobrica, bar neke važnije...pitati ga!). Stanislava bi onda mogla da se posveti doktoratu. Orden za Stanislavu. I za Dobricu. (Ispade baš laf, ne ljuti se što ga smenismo `93?! Za njega treba naći neki poveliki orden. Ili ustanoviti novi, Tomin orden? To ide u posebnu temu, da izgleda ozbiljnije.)
2. Tomin orden: odmeriti argumente za i protiv. Obaviti konsultacije do kraja januara, pa da može da se raspiše tender za grafičko rešenje (možda neki lampek, pa okolo šljive i na vrhu jedan fini krst?)
3. Bajkerski prsluk - odličan (jeste mogao biti malo duži, da pokrije krsta, ali nije ovo ni Sibir, ni neka druga hladna gubernijica). Odlikovati Hirurga, treba nam podsticaj za buduću saradnju.
4. Slika sa Barakom, pun pogodak! Orden za Baraka (možda pošalje kaubojski šešir, zauzvrat?). Orden za Mrkića, lepo je objasnio ono o tročasovnom ćaskanju sa Barakom! Nice to meet you... How do you do? Šteta što Dragica nije bila, Mišel je baš bila elegantna, lepo bi ispale zajedno. Na sledeći parastos ima da ide!
5. Orden za Čačane (malo veći za Velju).
6. A da odlikujem i Vučića, da ispadnem velikodušan posle januarske čistke? Konsultovati se sa Oliverom.
7. Naći zamenu za Dragičine čajeve, ne stiže da ih skuplja. Sibirska aronija? Ženšen ginseng? Pitati Krkobabića za savet. Orden Krki.



Čedomir Jovanović
1. Nije važno da li je 5,01 ili 6 posto, važno je da lovi miševe. I, što bi rekao Malkolm Iks, ja sam za istinu, svejedno ko je govori. Ja sam za pravdu, svejedno ko je za nju ili protiv nje.
2. Karsten piramide (4884 metra)
3. Vinson (4897)
4. Elbrus (5642)
5. Kilimandžaro (5895)
6. Mont Mekinli (6194)
7. Mont Everest (8850)
8. Ispitati šanse na tržištu za novu paletu proizvoda (segment brašno sa dodacima)



Ivica Dačić

Je l neko misli da sam ja blesav, pa da pravim plan na papiru?!
Je l ja izgledam kao da sam od juče?!



Aleksandar Vučić
1. Unaprediti medijske nastupe uporediti gledanost gostovanja u kome je kamera snimala iz levog profila, iz desnog profila i iz anfasa, pa u skladu sa rezultatima poslati uputstvo vlasnicima i urednicima medija. Rok Bogojavljenje.
2. Učiti arapski početni i srednji nivo do leta. Paralelno sa višim nivoom arapskog, početi sa učenjem kineskog.
3. Neophodna je nova ideja vodilja. Izučiti misao Li Kuan Jua. Opcija za uži izbor: Demokratija i ljudska prava su vredne ideje, ali moramo shvatiti da je pravi cilj dobra vladavina. Za konačnu odluku neophodno bar pet alternativa. Možda deset? Rok proleće, osim ako odustanem od izbora, onda februar.
4. Izraditi precizan akcioni plan borbe protiv korupcije, improvizacije su neprihvatljive. Okvirno do proleća dva tajkuna, jedan političar, poželjno iz koalicije (možda i nužno, s obzirom na deficit raspoloživih demokrata). U svakom sledećem kvartalu po jedan iz sopstvenih redova.
5. Definisati novog neprijatelja, kvalitetnog. Etnički kriterijum neprihvatljiv. Može socijalno--ekonomski. Rok proleće.
6. Precizan akcioni plan promocije novih investitora, po kvartalima, uz vođenje računa o raspodeli geografskog porekla, da bude gotov do polovine januara. Do marta bar dve promocije (za svaki slučaj, videti sa Mohamedom da ostavi neki termin za dolazak u Beograd, ako bude neophodno )
7. Nedostatak opozicije postaje ozbiljan problem za razvoj demokratskih procesa u Srbiji. Razmotriti opcije za stvaranje opozicione stranke. Uzeti u obzir činjenicu da se Boris Tadić hvali da je uticao na formiranje SNS.
8. Ne zaboraviti merenje pritiska posle 25. januara ako rezultat bude dobar, hitno napraviti akcioni plan za buduće provetravanje okruženja. Sa zdravljem se nije šaliti.



Dragan Đilas
Sveta matero inženjerska, oprosti, ovo je samo privremeno i silom prilika. Tebi se vraćam, čim izučim ovu čudnu literaturu što nađoh na internetu:
O umeću ratovanja, Nikolo Makijaveli
Umeće ratovanja, Sun Cu
Politički spisi, Maks Veber
Umetnost pobede, Gregori R. Kopli
Adižes o politici, Isak Kalderon
Vladalac, Nikolo Makijaveli
Umetnost pobede, Gregori R. Kopli
Politika i vizija, Šeldon Volin
Budućnost moći, DŽozef Naj
Politika i moć, Vukašin Pavlović
Nezaustavljiv, Nik Vujičić
Spoznajte svoju sudbinu, Robin S. Šarma
Koje je boje vaš padobran, Ričard N. Bols
Sve je dobro, Lujza Hej
DA! 50 tajni ubeđivanja, Dr Noa DŽ. Koldstajn, Stiv DŽ. Martin i dr Robert B. Čaldini