Arhiva

Kinezi nisu kupili IBM

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Kinezi nisu kupili IBM
U kratkom tekstu koji je objavljen u broju 3293 pod naslovom Gugl prodao Motorolu, objavljeno je više netačnih, nepotpunih ili nepreciznih informacija koje mogu biti zbunjujuće za vaše čitaoce ili ih pogrešno informisati. S obzirom na to da su tri navedene kompanije (Gugl, Lenovo i IBM) moji klijenti, skrenuo bih vam pažnju da:
Kompanija Lenovo nije bivši IBM koji su kupili Kinezi već je pre nekoliko godina od kompanije IBM otkupila odeljenje za proizvodnju pi-si računara, a nedavno odeljenje za proizvodnju x86 servera. Obe kompanije funkcionišu potpuno nezavisno, sa prilično različitim poslovnim fokusom, i sarađuju na brojnim poljima.
Nejasnom formulacijom da Gugl nije prodao ATAP odeljenje Motorole stvara se utisak je da će se to bivše Motorolino odeljenje baviti razvojem Android operativnog sistema, što je takođe netačno. Kompanija Gugl je vlasnik pomenutog operativnog sistema i pre akvizicije Motorola mobiliti jedinice i nije bilo nikakvih promena u nosiocu njegovog razvoja. Takođe, propustili ste da navedete da kompanija Gugl nije prodala ni patentni portfolio kompanije Motorola, koji je bio predmet inicijalne akvizicije.
Darko Natalić, konsultant

Nepotpune činjenice

(Prete i međunarodnom arbitražom, NIN 3293)

Činjenice u tekstu su nepotpune, pa su i zaključci mahom neprecizni.
Udruženje malih akcionara UVA-BEKO iz Beograda ukazuje:
Firma Property development kao predstavnik grčke Lamde je na javnoj stečajnoj licitaciji dana 10. 8. 2007. kupila tri parcele i objekte na njima (kp 54/1, 54/2 i 54/4, KO Bgd. 1) koji
s u bili deo stečajne mase Beka a.d.
Ove parcele i objekti su bili u vlasništvu Beka na osnovu pravosnažnih odluka sudova, tj. državnih organa. Beogradski stečajni sud je svojim odlukama (3. 6. 2006, 6. 7. 2007) naložio, a stečajni upravnik kao paradržavni organ tehnički sproveo prodaju ove imovine na javnoj stečajnoj licitaciji od 10. 8. 2007.
Isplatom kupoprodajne cene izlicitirane 10. 8. 2007. Property je postao vlasnik imovine neposredno na osnovu čl. 111. st. 11. Zakona o stečajnom postupku (84/04/ZSP). U pitanju je izvorno, originerno sticanje svojine koje se po odluci Vrhovnog suda Srbije ne može ničin osporiti (čl. 487. Zakona o obligacionim odnosima).

Parcelu 54/1 koriste Vojska i Beomedicina i oni ne dozvoljavaju Property da preuzme tu parcelu. Vojska je 4. 4. 2003. saznala za stečaj nad Bekom od 12. 3. 2003. Svoje potraživanje je prijavila u junu 2009, tj. 22 meseca nakon javne prodaje parcele. Tužba Vojske za vlasništvo nad tom parcelom je pravosnažno odbijena. Revizijom se ne može odbiti primena čl. 111. st. 11. Zakona o stečajnom postupku.

Property je kupio vlasništvo Beka, a vladavina zakona znači da Vojska i sud poštuju čl. 111. st. 11. ZSP. Odbor poverilaca brani imovinu Beka, što ne važi za stečajnog upravnika (26. 12. 2003. Banjaluka). Medijacija je pokušaj da se Beko natera da plati ono što ne duguje. Arbitraža nije ugovorena, pa je ne može ni biti.
Zlatko Kunštek, predsednik Udruženja akcionara UVA-BEKO Beograd