Arhiva

Krim

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00
Krim


Dva bliska susedna naroda, kulturom, umetnošću, mentalitetom i istorijom, Rusi i Ukrajinci, ponovo su pred opasnošću da zarate. Dok ovaj napis izađe iz štampe, dramatična situacija je takva da može biti gora, mnogo gora, ali i možda privremeno smirena.
Kao i kod mnogih starih geografskih naziva, i kada je u pitanju Krim, ima više etimoloških pretpostavki. Najčešće se navodi da potiče od tatarskog naziva eski kerim, što znači drevna tvrđava, ili od grčke reči kremnos (u kojoj prepoznajemo i rusku reč Kremlj), sa značenjem strma stena. Etimolozi spominju mogućnost da naziv potiče od prototurske reči kirim koja znači rov, a koji je postojao na tom terenu.

Najstariji poznat naziv dva milenijuma pre nove ere je Kimerijski Bosfor, to jest Bosfor kimerijskog naroda. Kod Herodota, u 5. veku pre nove ere je Tavrika, oblast naroda Tavra. Naziv Krim pojavio se u 3. veku nove ere, po glavnom gradu hanstva - Krimu.
Godine 1430., Krim je tatarski, od 1783. ruski, a zatim od 1954. ukrajinski. Usred ove bolne i opasne krize već su razgovarali Putin i Obama (kada se navodi telefon, to je verovatno internet, mada je mogućno, ali manje verovatno, da pričaju direktno na engleskom). U potrazi za rešenjem, uz napore da se odnosi između dve najveće sile na pogoršaju, a nijedna ne izgubi prednost niti bude etiketirana kao nedovoljno dobar saveznik i prijatelj, u igri su i NATO, i Savet bezbednosti, i međunarodni posmatrači, kao i neke druge instance; dakle, sve što podrazumeva dobra ili više-manje efikasna diplomatija.