Arhiva

Tajkunska liga šampiona

Vladan Marjanović | 20. septembar 2023 | 01:00
Tajkunska liga šampiona


Ukrajinski oligarsi možda ne mogu da se mere s onim ruskim kad je u pitanju bogatstvo kojim raspolažu, ali su zato politički aktivniji, pa nije neočekivano što ih je privremena vlada pozvala u pomoć, postavljajući neke od njih na čelna mesta u regionima u istočnom delu zemlje, piše londonski Gardijan, postavljajući pitanje ko su zapravo ti ljudi i kome su stvarno lojalni. Detaljniji uvid u njihove lične i profesionalne biografije od onog koji nude mejnstrim mediji (dakle onaj dostupan na marginalnim sajtovima rasutim po sajber prostoru) sugeriše da je, u najmanju ruku, malo ko od njih bez putera na glavi; ali, imajući na umu kako se tokom tranzicionog perioda u čitavoj postkomunističkoj istočnoj Evropi akumuliralo bogatstvo - drugačije, izgleda, ne može ni da bude. Evo kratkog pregleda lika i dela glavnih tajkunskih igrača u Ukrajini.

Rinat Ahmetov Najbogatiji Ukrajinac, težak 12,5 milijardi dolara, bogatstvo je stekao na gvožđu, čeliku i termoelektranama. Ahmetov je nekad važio za čoveka koji se nije libio kontakata s ljudima iz podzemlja, ali se tokom godina udaljio od takvog imidža, između ostalog i angažovanjem na sportskom polju - vlasnik je i predsednik poslednjih godina najboljeg ukrajinskog fudbalskog kluba, Šahtjora iz Donjecka. Bio je pristalica svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča (kome je i avion znao da pozajmi), te poslanik njegove Partije regiona, ali sada podržava nove vlasti. S obzirom na uticaj koji ima u delu zemlje u kome je većini stanovništva maternji jezik ruski, njegova podrška privremenoj vladi smatra se naročito značajnom.

Viktor Pinčuk Domaćoj javnosti najpoznatiji oligarh, čija se imovina, stečena uglavnom proizvodnjom čeličnih cevi, procenjuje na 3,2 milijarde dolara, što ga stavlja na drugo mesto najbogatijih Ukrajinaca. Podršku novim vlastima ponudio je s dosta oklevanja tek kad je Janukovič pobegao iz Kijeva, a odbio je i da aktivnije pomogne privremenoj vladi. Zet bivšeg predsednika Leonida Kučme, prijatelj je sa bivšim britanskim premijerom Tonijom Blerom, i jedan od finansijera fondacije koju je ovaj osnovao. Sumnja da je damping cenama potkopavao konkurenciju negativno je uticala na njegovo bogatstvo, isto kao i propast osiguravajuće kuće koju je imao u Rusiji.

Ihor Kolomojski Osnivač Privat banke je treći najbogatiji Ukrajinac, s imovinom čiju vrednost različiti izvori procenjuju od 2,4 do tri milijarde dolara. Odazvao se apelu privremenih vlasti i preuzeo mesto gubernatora dnjepropetrovskog regiona. Vlasnik je tamošnjeg prvoligaša Dnjepro. Važio je za žestokog protivnika Janukovičevog režima, a neko vreme bio je blizak Timošenkovoj. Ruski predsednik Vladimir Putin ga je prošle sedmice javno nazvao prevarantom koji je pre dve-tri godine ruskog tajkuna Romana Abramoviča izradio za velike pare.
Dmitro Firtaš Do pred sam kraj jedan od glavnih Janukovičevih finansijera. O njegovoj dugotrajnoj borbi s bivšom premijerkom Julijom Timošenko (poznatom i kao gasna princeza) za premoć na ukrajinskom tržištu gasa ispredaju se legende. Neka vrsta milijardera iz blata: počeo je na ulici, da bi se obogatio eksploatacijom energenata i drugih prirodnih resursa preko svoje kompanije RosUkrEnergo. Kao i svaki tajkun iz ovog dela Evrope koji drži do sebe, ima kuću u Londonu.

Petro Porošenko Čokoladni kralj je svoju 1,1 milijardu dolara zaradio prvenstveno trgujući kakaom, da bi potom svoj biznis proširio i na medije. Neki ga opisuju kao najpopularniju ličnost u Ukrajini. Ima imidž liberalne, reformski orijentisane figure, a za razliku od drugih tajkuna, ima i iskustvo učešća u izvršnoj vlasti: u dva navrata bio je (istina, oba puta samo po nekoliko meseci) ministar - prvo spoljnih poslova (2009-2010), a onda i trgovine i ekonomskog razvoja (2012). Pristalica ulaska Ukrajine u EU, podržavao je Narandžastu revoluciju i suprotstavljao se Janukoviču.
Serhej Kurčenko Najmlađi među ukrajinskim superbogatašima - tek mu je 28, a već vredi 2,4 milijarde dolara. Obogatio se na trgovanju gasom, a deo novca je uložio u kupovinu fudbalskog kluba Metalist iz Harkova. Zbog prijateljstva sa Janukovičevom familijom sada se našao na crnoj listi EU onih Ukrajinaca kojima će biti uvedene sankcije. Preventivno napustio zemlju i otišao u Belorusiju, iako još nije ni za šta optužen - mada bi mogao biti. Eventualne optužbe za korupciju unapred odbacuje kao podmetačinu poslovnih rivala.

Serhej Taruta Vrednost imovine procenjena na dve milijarde dolara. Vlasnik firme ISD, jedne od najvećih rudarsko-topioničarskih kompanija na svetu. Svojevremeno bio jedan od finansijera bivšeg predsednika Viktora Juščenka. Vlasnik fudbalskog kluba Metalurg iz Donjecka. Kao pristalica novih vlasti, imenovan za guvernera donjeckog regiona.